— Alt må jo ta slutt en gang, også vil jeg heller gjøre det med et brak, forteller Terje Boye Hansen (68) til Fædrelandsvennen.

- På overtid

Tirsdag var det prøver med orkester og solister. Dette blir siste året Terje Boye Hansen dirigerer nyttårskonsertene i Kilden.

I 2012 ble det for første gang arrangert nyttårskonsert i Kilden. På bildet ser du solist Tonje Haugland og Terje Boye Hansen i bakgrunnen. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg er egentlig tre år på overtid. Konserten i 2012, da Kilden ble innviet, skulle egentlig bli min siste, forteller dirigenten.- Hvordan har det vært å lede disse konsertene?

— Det har vært veldig mange minnerike opplevelser. Et høydepunkt var flamencodanserne som var med i 2008 og 2012. Det var nytt for meg, og jeg lærte veldig mye av det.

- Ikke pensjonist

Men dette er ikke slutten på alt samarbeid med KSO.

— Også betyr det at jeg kan takke ja til å dirigere noen av de andre nyttårskonsertene jeg får spørsmål om å dirigere, forteller han.

— Hva skal du ta deg til med ellers da?

— Jeg blir ikke pensjonist! Jeg skal fortsette i jobben min hos Den norske Opera.

Lang karriere

Der ble han fast ansatt i 1968 som solofagottist. Siden 90-tallet har han vært dirigent for Den norske opera. Fra 2001 til 2006 var han sjefsdirigent for KSO.

Før KSO flyttet inn i Kilden, ble nyttårskonsertene holdt i Agder Teater. Bildet er fra 2010. Foto: Reidar Kollstad

I de senere år har han vært engasjert i arbeidet med å gjenoppdage den norske musikkhistorien, noe som har resultert i flere konserter og CD-innspillinger. Særlig har han jobbet mye med norsk romantisk musikk rundt forrige århundreskifte.På forrige nyttårskonsert var det grunnlovsjubileum, og Boye Hansen hadde valgt ut norsk musikk som tema. I år er det metropoler som er fellesnevneren.

— Vi har valgt musikk fra Wien, Paris, London og New York. Alle stykkene vi fremfører har hatt urpremiere i disse byene.

Dirigenten er godt fornøyd med prøvene til årets konsert:

— Det har gått veldig bra, og orkesteret jobber veldig raskt. Dette er et orkester som bare blir bedre og bedre.

— Men hvordan blir det å dirigere din siste nyttårskonsert med KSO?

— Det tror jeg går helt fint, men det er mulig at det blir litt mer følelser mot slutten av uka.

- Han er underbar

Eir Inderhaug og Olle Persson er solister under nyttårskonserten. Begge skryter av dirigenten:

— Terje er en av de dirigentene jeg liker best å jobbe med. Han fotsår sangere godt siden han har jobbet mye med opera.

Olle Persson jobber nå med Boye Hansen for første gang, og synger også for første gang i Kilden:— Han er helt underbar, og det er veldig gøy å være her i Kilden, sier han til Fædrelandsvennen.

Programdirektør for KSO, Hans Bodin, skryter også av Terje Boye Hansen:

— Terje er en veldig kompetent, erfaren og strukturert dirigent. Han er godt likt, og er både varm og sympatisk. Jeg ser at det har vært verdifullt å skape tradisjoner med høy kvalitet, slik som Terje har gjort med nyttårskonsertene.

Bodin vil ikke røpe hvem som skal ta over som dirigent for nyttårskonsertene, men kan si følgende:

— Det skal fortsatt være i Terjes ånd. Det skal være høy kvalitet og moro. Han er flink til å variere og finne ulike temaer.