Moser-paret fra Trondheim får Nobelprisen i medisin. Det annonserte Göran K. Hansson ved Nobelinstituttet like før klokken 11.40 mandag formiddag.

Prisen ble to delt mellom den London-baserte forskeren John O'Keefe og Moser-paret, som begge er psykologer.

Hjerneforskning

Edvard og May-Britt Moser er henholdsvis nestleder og leder ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU. De har mottatt en rekke priser for sitt arbeid med gridceller siden gjennombruddet.

Arbeidet med de såkalte gittercellene/gridcellene begynte i laboratoriet i 2002 og etter gjennombruddet har Moser-paret fått stjernestatus som forskere i verdenstoppen.

Stemningen står i taket på Kavli-instituttet ved NTNU mandag. Etter at det ble kjent at ekteparet May-Britt og Edvard Moser har vunnet Nobelprisen i medisin, er det unntakstilstand på universitetet.— Hurra! jublet May-Britt Moser mens hun danset rundt i korridoren og klemte kollegene sine.

- Stor anerkjennelse

— Jeg visste at vi var nominert, men aldri om jeg ventet at vi skulle vinne prisen, sier Moser til adressa.no.

— Dette er en stor anerkjennelse til instituttet og arbeidet vi har drevet med. Det gir inspirasjon til å forske videre. Men det er nå det egentlige arbeidet begynner, sier May-Britt Moser til adressa.no, og viser til at mye forskningsarbeid gjenstår.

Da telefonen fra Det svenske nobelinstituttet kom, vurderte Moser å ikke ta telefonen.

— Jeg tenkte hmm, det nummeret kjenner jeg ikke igjen. Hvem er det? Og så hørte jeg at det var Göran K. Hansson (svensk nobelsekretær) og tenkte «hjelp!», sier Moser.

Så låste hun seg inne på kontoret og begynte å gråte, forteller hun til nyhetsbyrået TT. Hun bedyrer at ekteparet ikke har sittet og ventet i spenning ved tidligere nobelprisutdelinger i medisin.Ektemannen Edvard Moser befant seg i et fly på vei til forskningsopphold i Tyskland da prisen ble kunngjort. Da han landet i München hadde han «et utall tapte anrop» på mobilen.

— Dette er helt fantastisk. Det er en enorm anerkjennelse for det arbeidet vi gjør, sier Moser til NTB.

– Jeg visste ingenting. Da jeg gikk av flyet, sto det en representant der med en bukett blomster og sa: Gratulerer med prisen, sier Moser.

NTNU-rektor Gunnar Bowim tok i bruk de store bokstavene da nyheten sprakk mandag.

— Vi slår stiften, sier NTNU-rektor

Rektor Gunnar Bovim er ikke overrasket over at Moser-paret er tildelt Nobelprisen, men at det kom allerede i år, er likevel en stor og gledelig overraskelse på universitetet.

Les også:

— Er det ikke strålende? Det er bare så fantastisk hyggelig, velfortjent og en stor dag i NTNUs historie, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til adressa.no.

- Hva betyr dette for NTNU?

— Det betyr veldig mye for universitetet som helhet. Det er inspirerende for alle oss som jobber på universitetet, og reflekterer at vi har forskning på aller høyeste internasjonale nivå, sier han.

— Jeg snakket med May-Britt for litt siden, og de var jo i himmelen begge to. Nå slår vi bare stiften hvor enn vi er. Dette er så stort som det kan få blitt i vår verden, sier en tydelig rørt rektor.

Statsminister Erna Solberg gratulerer ekteparet Moser med Nobelprisen i medisin. – Fantastisk! Inspirasjon for norske forskere og ikke minst pasienter, skriver hun i en melding på Twitter.

— Vår indre GPS

Det var gjennom mange eksperimenter med rotter at forskerne oppdaget en type hjerneceller som gjør at gnagerne kan orientere seg i rom. Rottene opererer med et slags nettverk som kartlegger posisjoner. Dette var første gang man kunne knytte en mental funksjon direkte til aktiviten på cellenivå i hjernen.

Les også:

Hansson uttalte under annonseringen av pristidelingen at paret mottok prisen for sitt arbeid med å kartlegge «vår indre GPS», sier Nobelkomiteen.

Norge hadde frem til i dag Nobelprisvinnere i alle kategorier unntatt medisin. Det ble altså endret med dagens utdeling.

Deler pris med mentor

På NTNU sinenettsiderstår det at mannen som ekteparet også deler Horwitzprisen med fra tidligere, John Michael O'Keefe, oppdaget i 1971 at bestemte nerveceller i hippocampus reagerer på konkrete steder.

Mens O'Keefe undersøkte nervecellene til rotter, så han på hvordan de flyttet fra et sted til et annet, og oppdaget at hvert sted ble loggført av sine egne unike sett av nerveceller. Dette tydet på at cellene dannet et virtuelt kart over dyrets plassering. I 1996 overførte O'Keefe mye av denne kunnskapen til Edvard og May-Britt Moser, som deres mentor