I 2015 er det 40 år siden den første tobakkskadeloven kom. Neste stedg kan bli at det blir forbudt å røyke flere steder utendørs. Foto: Kjartan Bjelland

Flere politikere i Kristiansand har tatt til orde for å innføre et lokalt røykeforbud på uteservering og i parker. Det har de ikke anledning til med dagens røykelov.

Nå ber kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr, om at utestedene selv innfører et slikt forbud.

— Det gjør jeg dels som kommuneoverlege, siden jeg mener det er diskriminering at folk som vil sitte ute ikke er garantert et røykfritt miljø. I tillegg gjør jeg det som privatperson som ønsker å nyte min pils ute i et røykfritt miljø, sier Haarr.

Lagt død

Det lokale forslaget om røykeforbud utendørs, ble tatt av Jannike Arnesen (Ap). Like før jul la helse- og sosialstyret saken død - så lenge loven er som den er.

Men i selve innstillingen til politikerne skriver Haarr at bransjen selv kan forby røyking på sin uteservering, eller i det minste opprette røykfrie soner.

— Det forundrer meg at ikke de som selv driver serveringssteder ser det som et konkurransefortrinn å ha det røykfritt ute. Det er jo noe ikke-røykere som vil sitte ute hadde satt pris på. Men det virker som om man tror man må tillate røyking utendørs med dagens lov, sier Dagfinn Haarr.

Upopulært

Dagens røykelov gjelder kun når serveringsstedet kan defineres som et lokale.

Så lenge loven er som i dag, og publikum ikke protesterer for mye, blir det fortsatt utendørs røyking på flere av byens utesteder.

I 2015 er det 40 år siden den første tobakkskadeloven kom. Neste stedg kan bli at det blir forbudt å røyke flere steder utendørs. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har ikke kommet dit at vi har vurdert noe forbud. Det henger nok sammen med at det er god trekk på vår uteservering og et forbud er ikke en problemstilling vi har fanget opp blant våre gjester, sier Lars Ove Tesdal, medeier i serveringsstedet Glipp som ligger på Nedre Torv i Kristiansand.På motsatt side fra Glipp ligger Jonas B. Gundersen. Eier Tore Gjestland har testet ut Dagfinn Haarrs forslag på noen av sine restauranter andre steder i landet.

— På noen av våre restauranter har vi hatt røykfrie bord, og i en periode prøvde vi også å ha det helt røykfritt. Men etter press fra publikum, måtte vi gå tilbake til at vi måtte ha bord for røykere også, sier Gjestland.

Forbud

Tore Gjestland tror likevel at det på sikt vil bli forbudt å røyke, også på uterestauranter.

— Min personlige mening er at det går den veien, selv om det nok vil ta litt tid. Det er flere og flere som foretrekker å sitte røykfritt når de spiser, enten det er ute eller inne, sier Gjestland.

I oktober tok også flere organisasjoner, blant andre Landsforeningen for hjerte og lungesyke (LHL), til orde for røykeforbud utendørs.

Jannike Arnesen (Ap), som foreslo lokalt røykeforbud, vil nå jobbe for å forandre reglene nasjonalt. Selv om bransjen er imot (se egen sak).

— Det er et veldig bra initiativ Dagfinn Haarr kommer med. Men jeg ønsker meg mer fortgang i arbeidet og vil jobbe for at Arbeiderpartiet gjør et landsmøtevedtak om røykeforbud utendørs, sier Arnesen.

Mener serveringsstedene tar hensyn

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, mener serveringsbransjen har nok forbud. Hun håper ikke organisasjoner som jobber for røykeforbud utendørs får gjennomslag.

— Hvis det er snakk om å forby røyking på ordinær uteservering, vil det være det samme som et totalforbud mot røyking. Det synes jeg høres underlig ut, sier Mathiesen.

Hun mener at så lenge tobakk er en lovlig vare, må det også være lov å røyke på serveringssteder utendørs.

— Med dagens regelverk, synes jeg man tar hensyn til begge grupper. Og jeg har ikke hørt at det har vært stor diskusjon om man skal forby røyking utendørs, sier Mathiesen.

— Tror du det vil være et konkurransefortrinn for serveringssteder med et forbud?

— Det vet jeg for lite om. Jeg er opptatt av at bransjen selv skal finne gode løsninger og det mener jeg de har vært flinke til.