Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland tyder informasjonen de har fått, på at det er personer som har deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria som står bak trusselen mot Norge. Det er imidlertid ikke klart om det dreier seg om norske Syria-farere.

Når PST ser på hva som bidrar til rekrutteringen, er det ifølge VG en gruppe tilretteleggere her hjemme det fokuseres mest på. Dette er bakmenn som bidrar med penger, flybilletter og kontaktnett.

Ifølge VGs opplysninger er to menn i 30-årene, som er løst tilknyttet gruppen Profetens Ummah, særlig interessante. Den ene er en 35 år gammel norsk-algerier som går under kallenavnet edderkoppen, og som allerede er siktet av PST for å ha samlet inn penger eller rekruttert personer til en terrororganisasjon.

Mannens advokat, Ragnhild Torgersen, sier hennes klient har forklart at pengene går til nødhjelp, og at han ikke erkjenner straffskyld. Ifølge VG har avisen ikke opplysninger som knytter dem til den siste terrortrusselen mot Norge.

Ifølge PST jobber personer i de norske miljøene med å tilrettelegge reiser til Syria ved å formidle kontakt med støttenettverk i Tyrkia. Rekrutteringen foregår både innad blant venner og familie, og i stor skala, som på gaten og på ungdomsklubber. Ifølge Yousef Assidiq, som er prosjektkoordinator for forebygging av radikalisering og ekstremisme i Minotenk, er nettopp Profetens Ummah de mest sentrale. (©NTB)