— Vi trenger penger for å betale lønn og fakturaer. Får vi ikke de pengene vi trenger, klarer vi ikke dette, sier daglig leder i Vålerenga Fotball, Stig-Ove Sandnes.

Imellom hektisk møtevirksomhet og dypdykk i regneark tar han imot Aftenposten på Valle på Oslos østkant. Klubbens allerede meget anstrengte økonomi ble denne uken enda verre da det ble klart at Stabæk har rett på 6,2 millioner kroner på grunn av en tidligere inngått avtale om kjøp av talentet Herman Stengel.

— De pengene står ikke på konto hos oss i dag, for å si det slik.

- Burde dere ikke ha satt av penger til dette når dere visste dette kunne bli utfallet?

— Ser du på regnskapene fra de siste årene skjønner du at det ikke har vært lett å sette av penger til dette. De pengene har ikke vært der, for å si det rett ut. Vi har gått i minus.

Daglig leder i Vålerenga, Stig-Ove Sandnes. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

— Hva er tidsperspektivet på det redningsarbeidet som nå foregår?- Vi jobber på spreng for å finne ut hvilke alternativer vi har, og må ha en avklaring på hvilken retning vi skal gå i løpet av kort tid, sier Sandnes.

- Hva er "kort tid"?

— Vi snakker om timer, dager, noen få uker.

Les også:

Vil ikke snakke om konkurs

Vålerenga har over flere år slitt tungt økonomisk. 2011 endte med et underskudd på over 13 millioner kroner, mens 2012-regnskapet ble reddet av spillersalg. 2013 endte imidlertid igjen blodrødt med et samlet underskudd på over 22 millioner kroner, viser oversikten klubben har sendt inn til Norges Fotballforbunds lisensavdeling.

For 2014-budsjettet ble det vedtatt kostnadskutt på over 20 millioner kroner, men i mai var det allikevel igjen full krise: Vålerenga mangler 15 millioner kroner for å komme seg igjennom 2014. Med de siste millionene som Stabæk har krav på, må Vålerenga derfor hente inn mer enn 20 millioner kroner for å overleve året.

— Det viser seg nå at vi likevel ikke er i nærheten av å møte de inntektsmålene vi har satt. Det er primært på kommersielle samarbeidsavtaler at den store svikten ligger, sier Sandnes.

- Er det nå en reell fare for at dette kan ende i konkurs?

— Det blir feil av meg å snakke om det, og jeg vil ikke bruke slike ord. Vi må nå jobbe det vi kan for å finne løsninger. Vi jobber på høytrykk nå, så får vi gjøre opp konklusjonen senere.

Klubben har ikke hatt noen hovedsponsor siden Nordea trakk seg ut etter 2012-sesongen. Sandnes sier imidlertid Vålerenga på publikumssiden i 2014 ligger an til å kunne ende litt høyere enn budsjettert.

Les også:

Kronerulling gir seks millioner

I et forsøk på å redde klubben har supportergruppen «Klanen» satt i gang kronerulling med aksjonen «Det er vi som er Vål’enga». Aksjonen har så langt brakt inn nær tre millioner kroner. Hovedaksjonær i klubbens aksjeselskap, Tor Olav Trøim, har allerede sagt at han dobler dette beløpet. Klubben kan slik regne med totalt seks millioner fra denne aksjonen.

— Det er for gærent at hovedstadens største klubb skal gjøre seg avhengig av én mann, men nå handler det om hva som skal til for at Trøim er interessert i å gå på en runde til. At han dobler summen vi samler inn, viser engasjementet han har for Vålerenga, sier talsmann i Klanen, Christian Kjellsen.

Klubben har også rett på 25 prosent av salgssummen når tidligere Vålerenga-spiller Aaron Samuel nå trolig selges til kinesiske Guangzhou. Det er blitt antydet at Vålerenga vil kunne sitte igjen med tre millioner kroner, men en del av dette vil trolig gå til Tor Olav Trøim.

— Det var han som brukte noen millioner og hentet Samuel til Oslo. Så en del av dette vil gå tilbake til ham slik at vi får gjort opp dette, sier Sandnes.

Aftenposten har forsøkt å innhente en kommentar fra Tor Olav Trøim uten å lykkes.

Les også:

Kan måtte selge Kjartansson

De økonomiske problemene har forsterket seg i en tid hvor Oslo-klubben opplever sportslig fremgang. Med et ungt og nokså uerfarent lag har Kjetil Rekdal etter en blytung fjorårssesong løftet laget opp til en 5. plass på Tippeligatabellen.

Islendingen Vidar Örn Kjartansson er ligaens toppscorer med 13 mål på 13 kamper. I verste fall kan den pressede økonomiske situasjonen føre til at det islandske stjerneskuddet forsvinner fra klubben. Flere klubber i Europa skal følge 24-åringen tett.

Kjetil Rekdal har fått sving på Vålerenga, men kan måtte se sin beste spiller forsvinne. Foto: Larsen, H�kon Mosvold

— Kjøp og salg av spillere er en del av fotballen, jeg kan ikke gå rundt å frykte det. Vi vil ha et bra lag, men samtidig få frem spillere som kan gå til større klubber for en fin overgangssum. Det er en del av hverdagen, sier Kjetil Rekdal.Han medgir at en tryggere økonomi ville gjort at Vålerenga i større grad selv kunne bestemme tidspunktet for eventuelle salg av sine beste spillere.

— Det er ikke sikkert vi har hånden på rattet i den situasjonen vi er i nå. Og selger vi de beste spillerne, får vi også et dårligere produkt. Så det er en balanse, sier han, og legger til at spillere og trener «prøver å ikke la seg påvirke», men at også de nå «kjenner trøkket».

Vil ikke møte Lyn

Supporterne i Klanen sier ingen vil klandre Rekdal eller Sandnes om spillersalg blir en realitet i sommer.

— Det ville være tragisk om vi må selge Kjartansson, men det er bedre enn å måtte spille mot Lyn i 2.divisjon, sier Christian Kjellsen.

Spillerforeningen NISO bisto Vålerenga-spillerne i forbindelse med manglende lønnsutbetaling før jul i fjor. NISO-leder Joachim Walltin opplyser til Aftenposten at de ikke har vært involvert i prosessene i klubben den siste tiden.