Tirsdag forsvant hk-avgiften og båtmotorene ble mange tusenlapper billigere. Som Fædrelandsvennen skrev i går, leverte Grimstad Bådsenter 34 nye båter på dagen da avgiften forsvant. Også de som driver med salg, reparasjon og vedlikehold av motorer er mer optimistiske enn på lenge.

For etter flere tøffe år ser nå båtbransjen lyset i tunnelen og opplever at flere både kjøper båt og bruker båtene mer.

— Og da Siv Jensen kom med meldingen om at hun ville fjerne hk-avgiften, smilte vi bredt, sier salgssjef Helge Fjermeros hos Kristiansand Båt og Motor like ved Andøya i Vågsbygd. Han medgir at de var spent på om forslaget ville få flertall i Stortinget, men det endte bra sett fra båtfolkets side.

Mye billigere

— 1. juli forsvant avgiften, og det betyr at en 115 hestekrefters motor over natta ble nøyaktig 23.230 kroner billigere ut til kundene, sier Fjermeros. Mer litt over 200 kroner (inkludert mva) i avgift per hk, betyr det at en større motor selvsagt får en enda hyggeligere prisreduksjon.

— Vi holder akkurat på å gjøre klar en båt med en 250 hk. Eieren sparer over 50.000 kroner på at han ventet med å handle til etter 1. juli, sier Fjermeros.Han både tror og håper at flere båteiere med eldre motorer nå velger å bytte ut den gamle med en ny.

— For det betyr mer miljøvennlige motorer med mindre utslipp, lavere støynivå i skjærgården og ikke minst langt lavere drivstofforbruk, sier salgssjefen.

Ikke under ni hk

Avgiften forsvinner også på en såkalt «long block» reservedel til motoren forsvinner.

— Når «blokka» røk, og den måtte skiftes, syntes selvsagt kundene at det var underlig at de måtte betale avgift på den nye blokka etter å ha betalt avgiften allerede en gang på motoren, sier salgssjefen som ikke kunne glede kunden som kom inn og trodde han skulle spare penger på å kjøpe en seks hester utenbords motor etter at avgiften forsvant.

— Jeg måtte fortelle ham at motorer under ni hestekrefter ikke har hatt slik avgift og dermed ikke får noen endring i prisen.

Og dersom godværet fortsetter, tror salgssjefen hos Kristiansand Båt og Motor at sammen med fjerning av hk-avgiften kan det bidra til solid drahjelp inn mot neste båtsesong. - Ikke minst for de som selger komplette båtpakker, kan dette bety et løft, mener Magne Fjermeros.