Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Den har oppdatert undersøkelsen Barns vekst i Norge 2008-2010-2012, med helt ferske tall.

Rapporten viser at det er betydelig forskjell i overvekt (inkludert fedme) mellom helseregionene. I Helse Sør-Øst var andelen signifikant lavere og i Helse Nord var andelen signifikant høyere enn i de andre helseregionene.

Forekomsten av overvekt og fedme var 1,5 til 2 ganger høyere blant tredjeklassingene fra små kommuner sammenlignet med elever i store kommuner. Forskjellen i forekomst av bukfedme mellom små og store kommuner var enda større enn for overvekt og fedme.

Forekomsten av overvekt og fedme var 30 prosent høyere og bukfedme var 80 prosent høyere, blant barn av lavt utdannede mødre sammenlignet med barn av høyt utdannede mødre.

Les mer:

Det var 50 prosent større andel barn med overvekt og fedme og nesten dobbelt så stor andel barn med bukfedme, blant tredjeklassingene som har skilte foreldre sammenlignet med barn som har gifte foreldre, framgår det av en pressemelding på Folkehelseinstituttets hjemmeside fhi.no.

Der står det at overvekt og fedme i barneårene kan ha alvorlige konsekvenser for barns helse og er en risikofaktor for sykelighet i voksen alder. Det er en fare for at utviklingen av overvekt og fedme i deler av barnebefolkningen vil kunne bidra til å opprettholde sosiale helseforskjeller fremover.

Fra 2008 til 2012 var det i gjennomsnitt ingen økning i overvekt, fedme eller bukfedme (livvidde) blant norske tredjeklassinger. På samme tid viser resultatene at det er sosioøkonomiske og geografiske skillelinjer i utviklingen av overvekt og fedme, også blant barn.

— Det er positivt at andelen overvektige tredjeklassinger ikke ser ut til å øke i perioden 2008 til 2012, verken hos gutter eller jenter. Samtidig er det bekymringsfullt at det er en betydelig andel barn med overvekt, fedme og bukfedme i grupper knyttet til familiers sosioøkonomiske status, foreldrenes sivilstand og om de bor i små eller store kommuner (by/land). Det er en fare for at utviklingen av overvekt og fedme i deler av barnebefolkningen vil kunne bidra til å opprettholde og øke sosiale helseforskjeller framover, sier Ragnhild Hovengen, prosjektleder for Barnevekststudien til Folkehelseinstituttets hjemmeside.