Aten: Totalt ble det forberedt uttransportering av 250 personer mandag. I havnene på Lesvos og Chios ankom migrantene i busser, og fritidsbåter sto klare til å frakte dem over Egeerhavet til kystbyen Dikili.

131 migranter var med på de to første tyrkiskregistrerte ferjene som forlot Lesvos ved soloppgang mandag morgen. Flesteparten av dem om bord var fra Pakistan og Bangladesh, opplyser EUs grensebyrå Frontex' talskvinne Ewa Moncure.

Ifølge VG var det utelukkende unge menn som hadde gått om bord i båtene på Lesvos ved 6-tiden mandag morgen.

Hver migrant ble fulgt av en sivilkledd Frontex-tjenestemann. Gresk opprørspoliti fulgte også med om bord.

Personellmangel

Dermed har de omstridte migrantreturene til Tyrkia startet til planlagt tid.

I henhold til avtalen mellom EU og Tyrkia skal 250 personer fraktes til Tyrkia mandag, og samme antall både tirsdag og onsdag.

Avtalen ble inngått 20. mars, men returene er blitt utsatt blant annet på grunn av Frontex' mannskapsmangel. Frontex har så langt fått bare en tidel av de 2.300 personene som byrået har sagt er nødvendig for å gjennomføre avtalen.

De siste to ukene har drøyt 6.000 migranter ankommet de greske øyene, og ifølge avtalen kan alle disse returneres til Tyrkia. For hver flyktning Tyrkia tar imot i henhold til denne avtalen, skal landet få sende én asylsøker til EU.

Avtalen får kritikk

På øya Chios var det sent søndag kveld sammenstøt mellom innbyggere og opprørspoliti. Innbyggerne protesterte mot uttransporteringen av migrantene.

Avtalen har blitt kritisert av blant annet FN og Amnesty International.

– Dette er første dag av det som vil være en svært vanskelig tid for flyktningrettigheter. Til tross for alvorlige smutthull i lovverket og mangel på tilstrekkelig beskyttelse i Tyrkia, skrider EU fram med en farlig avtale, sier Amnesty Internationals leder i Hellas, Giorgos Kosmopoulos til AP.

– Tyrkia er ikke et trygt tredjeland for flyktninger. EU og greske myndigheter vet dette og har ingen unnskyldning, sier han videre. (©NTB)