Regissør Hallvard Bræin (foran) fikk med seg litt av et lag: skuespillerne Henrik Mestad, Otto Jespersen, Sven Nordin, Anders Baasmo Christiansen, Ida Husøy, Jenny Skavlan og Trond Halbo er alle med i filmen «Børning».

«Børning», som har et budsjett på drøye 30 millioner kroner, lander på norske kinoer 13. august.

Anders Baasmo Christiansen ble fartsgal av rollen som den bilgale Roy.

– En natt, etter endt innspillingsdag bak rattet, satte jeg meg inn i en vanlig personbil og kjørte gjennom Nittedal. Jeg følte at jeg kjørte sakte, men det vanket både prikker og fartsbot på meg den natten, røper han til NTB.

Han møter oss sammen med regissør Hallvard Bræin, som er et eneste stort smil når han ser «guttedrømmen» realisert.

– Bilfilm er en fantastisk sjanger med plass til både humor, fart og spenning. I en bil kommer man også tett på karakterene. Dimensjonen med at vi beveger oss gjennom skiftende landskap tilfører også noe ekstra, mener han.

Et enormt engasjement

Bræin fikk med seg litt av et skuespillerlag på den fartsfylte reisen fra Oslo til Nordkapp. Filmens drivkraft er nemlig at karakteren Roy og hans nemesis kappkjører til Nordkapp.

– Man må ikke gå i fella og tro at dette er en film kun for bilinteresserte eller unge menn, dette er en film med bred appell, mener regissøren.

Det har vært skrevet en del om pengene bak filmen, som ikke har fått støtte fra Norsk filminstitutt. Produktplassering har likevel, ifølge regissøren, utgjort en beskjeden del av budsjettet.

Regissør Hallvard Bræin (foran) fikk med seg litt av et lag: skuespillerne Henrik Mestad, Otto Jespersen, Sven Nordin, Anders Baasmo Christiansen, Ida Husøy, Jenny Skavlan og Trond Halbo er alle med i filmen «Børning».

– Vi har fått en god del regional støtte, og så er vi så heldige å ha SF Norge som distributør, og John M. Jacobsen om produsent. Dessuten, og dette er viktig: Filmen hadde aldri blitt til uten støtte fra det norske gatebilmiljøet. Privatpersoner har lånt ut biler og stilt med fagkunnskap. Det har vært et enormt engasjement rundt filmen – noe du blant annet kan se på sosiale medier.Filmens fartsentusiasme til tross. Regissøren tror ikke «Børning» oppleves som en oppmuntring til å bryte trafikkreglene.

– Men vi har gjort vårt, i form av en skriftlig advarsel på lerretet før selve filmen begynner. Da har vi gjort mer enn filmskapere bak skytefilmer eksempelvis gjør.

Han legger til:

– Vi har brukt proffe bilkjørere og stuntmenn, og uten et nært samarbeid med politiet, som stengte veistrekninger for oss, hadde dette vært umulig.

En familiefilm?

Regissøren sier at selv om filmen har mye action, så har han også vektlagt menneskelig drama.

Roy må nemlig ha med seg datteren Nina (spilt av Ida Husøy) i bilen. De to har mistet kontakten men tar nå opp tråden igjen – i vill fart.

– Det blir jo rene dannelsesreisen for de to, smiler Bræin.

Heller ikke Baasmo Christiansen ser filmen som en fare, rent innflytelsesmessig.

– Man tenker kanskje ikke på «Børning» som noen familiefilm akkurat, men jeg mener at det er nettopp det den er. Det er noen sinnssyke bilkjøringsscener her, og veldig mange artige actionsekvenser, men filmen har så mye, mye mer. Ikke minst et veldig stort hjerte.

Han sier rollen som den bilgale råneren lå lett for ham.

– I oppveksten så jeg heldigvis akkurat nok til dette miljøet til å kjenne rånekulturen litt. Og så passer det jo bra at jeg liker å kjøre bil. Jeg liker den tilstanden, det å være på vei et sted. Men husk: Hold fartsgrensen, smiler han.