Tallene vil kunne styrke den republikanske kritikken mot president Barack Obama, som lenge har lovet å stenge den omstridte fangeleiren på Cuba. Obama har løslatt 144 fanger fra leieren siden han ble president.

I statistikken fra Office of the Director of National Intelligence (ODNI) bekreftes det at sju av de nevnte 144 Guantánamo-fangene har returnert til kamper for militante grupper. Ytterligere 12 eksfanger mistenkes for det samme.

Under George W. Bushs presidentperiode ble 532 fanger løslatt fra Guantánamo Bay. 111 av disse har vendt tilbake til militante grupper, mens 74 mistenkes for å ha begynt å krige igjen, viser statistikken.

De første fangene kom til Guantánamo-bukta fra Afghanistan i 2002. Fangeleiren ble opprettet for å internere personer som ble tatt til fange i forbindelse med president Bushs «krig mot terror».

I dag sitter fortsatt 91 personer innesperret i militærleiren uten å ha fått skikkelige rettssaker. Obamas plan er at 35 av fangene skal settes fri og sendes til andre land, mens resten må belage seg på å sitte innesperret i USA på ubestemt tid. (©NTB)