Denne familien som er bosatt i Mandal var noen av de første som fikk servert sjømat under årets Skalldyrfestival. Lemmi Dinka (6, t.h) spiste fiskesuppe, mens mor Hawi Dinka prøvde reker. Eden Beyne (7) er bak til venstre. Foto: Espen Sand
Det var et yrende folkeliv i Mandal sentrum mange timer før Skalldyrfestivalens offisielle åpning. Foto: Espen Sand
Familien Wennink fra Nederland var i Norge for første gang og hadde retning mot Bergen og Geilo da de fikk høre om Skalldyrfestivalen. -Vi er overrasket over hvor flott den er, sa Rob (t.v). Fra venstre: Rob, Marion, Tessa og Benjamin Wennink. Foto: Espen Sand
På det europeiske matmarkedet på torvet kunne man finne et imponerende utvalg av blant annet oster. Foto: Espen Sand
Felix Grimestad Udøy (10, t.v), Arnt Terje Udøy, Frida Grimestad Udøy (12) og Elisabeth Grimestad Udøy handlet ost, skinke og oliven på Skalldyrfestivalens matmarked. Foto: Espen Sand
Hvor store mengder skalldyr som blir spist under Skalldyrfestivalen kunne ingen gi svar på. Men Kjetil Sjølingstad, kjøkkensjef på Hr. Redaktør, har beregnet 5000 porsjoner i løpet av festivalen. Foto: Espen Sand
Folksomt i gågata i Mandal sentrum torsdag formiddag. Foto: Espen Sand

— Besøket har økt år for år, og vi håper å selge 5000 porsjoner mat de neste dagene. I kjølen har vi 130 kilo reker, 180 kilo scampi, 100 kamskjell, 300 fylte krabbeskall, 400 kilo krabbeklør, 50 hummer og 180 kilo hvit fisk, sier Kjetil Sjølingstad.

LES OGSÅ:

Sjølingstad gleder seg til festivalen, selv om det blir mye jobbing.

— Hele sommeren jobber vi på kjøkkenet i en restaurant. Man kan gå litt lei. Derfor er det supergøy med litt forandring når man først har fått rigget opp teltet, sier kjøkkensjefen.

Festivalen er kjempeviktig for oss som driver i denne bransjen.

Yrende folkeliv

Allerede før restaurantene åpnet torsdag formiddag, yret Mandal av sjømathungrige festivaldeltakere.

— Formiddagen på åpningsdagen er vanligvis noen timer vi bruker til rigging og på å komme i dag. Vi ser at folk kommer tidligere og tidligere. Allerede nå er det mye folk i byen, sier Bernt Lindseth, daglig leder for to av restaurantene som serverer sjømat under Skalldyrfestivalen.

Det var et yrende folkeliv i Mandal sentrum mange timer før Skalldyrfestivalens offisielle åpning. Foto: Espen Sand

— Virkelig godt

Langs Bryggegata i Mandal sentrum er 16 restauranttelt satt opp side ved side. Opprinnelig skulle matstedene åpne torsdag klokka 13, men allerede i timen før var det mange som satte tennene i fersk mat fra havet.

På et av bordene nøt en gjeng fra Nederland skalldyr, fisk og scampi.

— Det smaker virkelig godt, konkluderer Benjamin Wennink.

De skulle egentlig ha vært på vei til Sandnes men oppdaget Skalldyrfestivalen på veien.

— Vi er Norge for første gang, og er på vei til Sandnes, Bergen og Geilo. Vi visste ikke om denne festivalen, men tok en tur innom. Vi er overrasket over hvor fint det er her, og blir nok værende her resten av dagen, sier Rob Wennink.

Vi visste ikke om denne festivalen, men tok en tur innom. Vi er overrasket over hvor fint det er her, og blir nok værende her resten av dagen.

Familien Wennink fra Nederland var i Norge for første gang og hadde retning mot Bergen og Geilo da de fikk høre om Skalldyrfestivalen. -Vi er overrasket over hvor flott den er, sa Rob (t.v). Fra venstre: Rob, Marion, Tessa og Benjamin Wennink. Foto: Espen Sand

SprengjobbingRestaurantene har de siste dagene jobbet på spreng for å forberede seg til årets mest hektiske dager.

Thomas Magnussen er daglig leder på Marna Café. Han har ansvaret for tre matutsalg og rundt 500 seter de neste dagene.

— Festivalen er kjempeviktig for oss som driver i denne bransjen. Vi har rundt 80 ansatte i sving, og på grunn av festivalen holder vi mange unge i arbeid. Vi håper å selge 3500-4000 porsjoner både i teltet og i restauranten, sier Magnussen.

Denne familien som er bosatt i Mandal var noen av de første som fikk servert sjømat under årets Skalldyrfestival. Lemmi Dinka (6, t.h) spiste fiskesuppe, mens mor Hawi Dinka prøvde reker. Eden Beyne (7) er bak til venstre. Foto: Espen Sand

Handlet ost og olivenFestivalen handler ikke bare om sjømat. På torvet er det satt opp et stort europeisk matmarked.

Mandalitt Arnt Terje Udøy og familien var tidlig ute med å sikre seg ekstra god mat til helga.

— Vi har handlet inn litt ost, skinke og oliven, typer man ikke får i de lokale matbutikkene. Hvert år handler vi på matmarkedet, og festivalen er generelt veldig bra, sier familiefaren, som hadde en datter som trippet av spenning før kveldens konsert i Mandal.

— Hun skal på konsert med Marcus og Martinus, og da blir jeg med, smiler Arnt Terje Udøy.

I fjor satte Skalldyrfestivalen rekord med 60.000 besøkende. Det gjør festivalen til den største på Sørlandet. Basert på oppmøtet i formiddagstimene før åpningen blir ikke besøket mindre i år.

Les dekningen av Marcus & Martinus-konserten på fvn.no senere i kveld.

Hvor store mengder skalldyr som blir spist under Skalldyrfestivalen kunne ingen gi svar på. Men Kjetil Sjølingstad, kjøkkensjef på Hr. Redaktør, har beregnet 5000 porsjoner i løpet av festivalen. Foto: Espen Sand