Se Youtube-video av Haugen som slankes av Alex Rosén over!

ELVERUM: 13 år med inaktivitet og dårlig kosthold har satt sine tydelige spor på Roger Haugen fra Elverum. I 13 år har han levd på de minst sunne hurtigmatalternativene på bensinstasjonen han jobber på, og treningshverdagen har i hovedsak bestått av «turene» inn og ut av bilen bilen.

Da han ble sykemeldt som følge av en blodpropp i beinet i 2011, tok vekten av for alvor.

— Da la jeg på meg 25-30 kg i løpet av et år. Jeg så ut som en gjærdeig, sier Haugen.

VIL NED I VEKT: Roger Haugen har mål om å gå ned over 70 kg i vekt.

Vil leke med barna igjen

I fjor bestemte han seg for å gjøre noe. Han vil ikke at barna skal vokse opp uten en far.

— Jeg klarte ikke å leke med ungene lenger. Vi har også mange som har fått hjerteinfarkt i familien. Jeg vil jo være hos dem så lenge som mulig. Derfor prøvde jeg mange forskjellige slankekurer, men lyktes ikke med noe. Jeg prøvde blant annet en lavkarbokur. Da gikk jeg ned syv kilo, men så gikk jeg opp igjen 14 kg, sier Hagen.

Istedet begynte tankene å kretse rundt en ny idé. Hvorfor ikke prøve å bli slank gjennom sunnere alternativer på Statoil Elverum der han jobber som daglig leder?

— Derfor ringte jeg til hun som har ansvaret for Statoil-maten og tok også kontakt med Grete Roede. Nå er vi et prøveprosjekt for Statoil. Jeg får teste ut nye sunne produkter, og hvis det blir en suksess, så vil Statoil begynne å selge de over hele Norge, sier Haugen.

- Jeg elsker pølser

I januar i år begynte han selv på den nye Statoil-kuren. Han spiser fortsatt mye pølser og hamburgere, men har kuttet usunne hamburger- og pølsebrød, dressing og rekesalat. Han har også begynt å spise frukt, salat og yoghurt.

— Noe av det jeg spiser til frokost og lunsj er grillpølse i lompe. Det inneholder 324 kalorier. I tillegg spiser jeg burgergrill, lompe, salat og salsadressing til frokost og lunsj. Dette er også under 330 kalorier. Til mellommåltidene er det 220 kalorier som gjelder. Da er det forskjellige yoghurter jeg kan spise, samt en liten wienerpølse i lompe. Jeg spiser også en del frukt, og selvfølgelig blir det mye salat fra salatbaren, sier Haugen.

Han ønsker å motbevise alle som tror det ikke går an å bli slank på pølser.

— Jeg elsker pølser. Alle tror det er usunt, men det er alt tilbehøret som gjør det usunt, sier Haugen. Når han ikke er på jobb, følger han Grete Roede-diett.

— Jeg teller kalorier og spiser hver tredje time. Jeg spiser mye kylling og salat til middag. Hver mandag veies jeg inn, sier Haugen.

— Hadde det ikke vært like greit å ta med sunn mat hjemmefra som du kunne spist når du er på jobb?

— Nei, det var ikke et alternativ. En av grunnene til at jeg begynte med dette var at jeg ønsker at andre som stopper for å kjøpe seg mat på en bensinstasjon, skal ha sunne alternativer, sier Haugen.

— Tror du folket vil velge de sunne alternativene?

— Det vil sikkert ta litt tid. Men jeg tror veien er å gjøre de sunne alternativene sexy, spicy og gode, sier Haugen.

Gått ned seks kilo

Foreløpig har en drøy måned med ny diett gitt seg utslag i seks kilo i minus på vekten.

Men dette er ikke bare takket være sunnere mat. Haugen har også begynt å trene i samarbeid med tidligere OL- og VM-sølvvinner i skiskyting, Rolf Storsveen, og hans sønn Marius Kjernet.

— På grunn av den høye vekten min, går jeg turer og trener jeg i basseng. Etterhvert som vekten går ned, vil treningsøktene bli hardere og hardere, sier Haugen.

Han får også treningshjelp av komikeren og programlederen Alex Rosén.

— Han backer meg opp og kjefter hvis det går dårlig. Han har gitt meg ganske brutale treningstips. Jeg merker på tre-fire uker at jeg er mer opplagt enn det jeg var før jeg begynte, sier Haugen.

Vurderer Haugens matkonsept

Statoil sentralt følger utviklingen på Elverum-stasjonen tett. De håper at Haugen kan bane vei for nye, sunne bensinstasjonmatalternativer.

— Vi synes det er fantastisk morsomt å følge prosjektet på Elverum. Vi følger spent med på hvilke menyalternativer Grete Roede kommer opp med i samarbeid med Roger, og vil vurdere å ta inn nye matkonsept basert på de erfaringene han gjør seg nå, sier informasjonssjef i Statoil, Pål Heldaas.

— Har du tro på at det går an å bli sunn på bensinstasjonmat?

— Ja, jeg har tro på det. Utvalget for de som vil ha alternativer til tradisjonell bensinstasjonmat har vokst, og vi jobber veldig bevisst for å alltid ha et riktig sammensatt tilbud av sunne alternativer for barn og voksne. Samtidig må vi erkjenne at hovedvekten av omsetningen vår er i tradisjonelle kategorier som pølser og boller, sier Heldaas.

Også Esso og Shell satser i større grad enn tidligere på sunn mat på bensinstasjonene sine. Likevel er det ingen tvil om at det er den tradisjonelle bensinstasjonmaten, som hamburgere, pølser og boller, som folk flest vil ha.

— Vi har en strategi på at folk skal få sunn mat hos oss, så vi jobber mye med utvikling av sunne segmenter. Samtidig er det en kjennsgjerning at mange velger pølser og boller, sier kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i Norske Shell.

— Hvordan går salget av sunnere alternativer?

— Det er ikke det største segmentet vårt, men det går bra. Vi ser stadig økning i salget av grovere baguetter, men så er det en del ferskvare som vi strever litt mer med å komme i gang med, sier Aasheim.

— Først og fremst er vi i dette markedet for å tilfredsstille hva kundene etterspør. Over tid har dette ført til at vi har modifisert matkonseptene fordi forbrukerne etterspør endringer. Derfor har vi i større grad inkludert grovere brødsorter, mer bruk av salat og hvitt kjøtt og vann i forhold til sukkerholdige drikker. Vi tilbyr også flere menyer rettet mot familier enn lastebilsjåfører, sier assisterende informasjonsdirektør i Esso Norge AS, Eirik Hauge.

Ernæringsfysiolog: - Velg matbutikker

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius fra bramat.no tror at Haugen kan lykkes i å spise seg slank på bensinstasjonmat.

— Det er fullt mulig å spise seg slank på alt, det handler bare om hvor mange kalorier du får i deg i forhold til hvor mye du forbrenner, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius fra bramat.no

Hun anbefaler likevel andre til å velge vekk bensinstasjonene om man skal spise seg slank.

— Det er lettere å spise seg slank på en sunn måte om man velger mat fra matbutikken. Der er alternativene større og det er billigere. Det er noen greie, sunne alternativer på bensinstasjonene, men problemet er at det ofte er veldig dyrt i forhold til annen mat der du blir mettere for pengene. Ofte har salatene mye grønt, men lite kjøtt, fisk og kylling. Det metter dårlig, sier Borchsenius.

Hvis du likevel skulle velge som Roger Haugen - å spise deg slank på bensinstasjonmat - anbefaler ernæringsfysiologen dette:

— Har bensinstasjonen en bra kjøledisk med melkebaserte produkter, som Yt, så velg gjerne det. Dessuten selger mange matpakker med grovt brød og pålegg. Velg ellers så mye rent kjøtt som mulig, og hold deg unna alt det man vet er ille, som pommes frittes, f.eks.