Natt til søndag 24. januar i år deltok politimannen på et væpnet oppdrag i Kristiansand. Han var i sivil og bar derfor ikke pistolen fast. Sammen med makkeren sin, skulle han videre til et annet oppdrag. De avvæpnet seg på en parkeringsplass på Sørlandssenteret.

Politimannen sto på utsiden av den sivile politibilen da han skulle tømme pistolen, Han glemte å fjerne magasinet før nedspenning og et skudd gikk av. Kulen gikk gjennom gulvet på passasjersiden foran.

— Et unødvendig uhell, sier stabssjef Bård Austad i Agder-politiet.

Det var ikke andre biler eller personer i nærheten da skuddet ble avfyrt. Hendelsen ble først omtalt på nettsidene til Agder-politiet 26. januar i år.

- Skjerper rutinene

— I slike tilfeller skjerper vi inn rutinene, og tar den enkelte personen for oss og repeterer rutiner og ritualer, sier Austad.

Stabssjef i Agder-politiet, Bård Austad. Foto: Petter Emil Wikøren

Den midlertidige bevæpningen av politiet strakk seg fra 24. november 2014 til 3. februar 2016. I denne perioden var det totalt tre episoder med vådeskudd i Agder-politiet.

  • 14. oktober ble det i fjor avfyrt et skudd med maskinpistolen MP5 på skytebanen på Knivsland i Farsund. Under tømming av våpenet ble det gjennomført feil prosedyre. Våpenet var rettet i sikker retning og det oppstod ingen skader som følge av avfyringen.

  • 26. oktober i fjor drev en tjenesteperson selvtrening med pistol trekk fra hylster og avtrekksøvelser. Et skudd ble avfyrt og gikk gjennom og skadet to garderobeskap.

— Fokuseres veldig mye

— De gjør jo noe feil siden skuddet går av, og vi synes det er beklagelig. Samtidig synes vi at det fokuseres veldig mye på dette. Når 300 våpengodkjente personer i Agder-politidistrikt skal lade og tømme fem ganger ukentlig, så blir det jo noen ladegrep, sier stabssjef Bård Austad.

Hendelsene er rutinemesig rapportert til Politidirektoratet.