Sørlandet sykehus i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge
Carolien Kognijnenberg, postdoktor ved Psykologisk institutt i Oslo. Foto: Psykologisk institutt i Oslo
Johan Torgersen, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Foto: Helsedirektoratet

OSLO: — Når Helsedirektoratet sier at metadonbruk og graviditet er forenlig, og at dette ikke er skadelig for barnet, er dette svært alvorlige påstander, sier barneombud Anne Lindboe til Fædrelandsvennen.

Årlig fødes sju-åtte barn med rusabstinenser på Sørlandet sykehus, som følge av at mødrene deres har fått Legemiddelassistert rehabilitering (Lar) med metadon eller at de har ruset seg med illegale rusmidler.

- Bør ikke bli gravide

Forrige uke uttalte Kåre Danielsen, avdelingsleder og overlege på barne- og ungdomsavdelingen på Sørlandet sykehus, at kvinner som går på metadon, ikke bør bli gravide. Han fortalte at nyfødte babyer må avruses med morfin gjennom flere uker på grunn av rusabstinenser som en konsekvens av Lar-behandling.

— Vi ser at disse barna har det vondt, sa han.

Helsedirektoratet er uenig med overlegens synspunkter. Til Fædrelandsvennen sa divisjonsdirektør Johan Torgersen at Danielsens uttalelser ikke er basert på kunnskap, og at det ikke er dokumentert langtidsskader for disse barna. I sine retningslinjer anbefaler derfor direktoratet at Lar-behandlingen fortsetter under graviditeten.

Barneombud Anne Lindboe er oppgitt over at Helsedirektoratet anbefaler gravide å fortsette Lar-behandlingen, til tross for at metadon påvirker barna og gir dem rusabstinenser i flere uker etter fødselen. Foto: NTB Scanpix

Mens kvinner som bruker illegale rusmidler kan tvangsavruses når graviditeten oppdages, hvis ikke avrusningen da skjer frivillig, «avmedisineres» ikke metadonbrukere helt fordi direktoratets retningslinjer anbefaler fortsatt metadonbruk.

Henviser til ny forsking

Barneombudet reagerer sterkt på Helsedirektoratets uttalelser.

— Nyere forskning viser at barn som blir eksponert for metadon gjennom svangerskapet, kan få dårligere motorikk, dårligere impulskontroll og dårligere synsmodning fram mot fireårsalderen. Dette tyder jo på at Lar-behandling gjennom svangerskapet kan gi barna skader på hjernen, sier Anne Lindboe, som forklarer at opplysningene blant annet er er hentet fra en britisk studie fra 2010 og forskningsresultater fra forskeren Carolien Kognijnenberg.

Undersøkte 35 barn

Carolien Kognijnenberg, postdoktor ved Psykologisk institutt i Oslo, sier til Fædrelandsvennen at det er få norske studier av barn som har blitt eksponert for metadon i mors mage. Hun undersøkte 35 slike barn i fireårsalderen gjennom sin doktorgrad, som barneombudet henviser til.

Carolien Kognijnenberg, postdoktor ved Psykologisk institutt i Oslo. Foto: Psykologisk institutt i Oslo

— Barna hadde normal intelligens. Noen av barna hadde problemer knyttet til oppmerksomhet, og noen hadde problemer med det som kalles myke øyebevegelser, når de følger et objekt som beveger seg raskt, forteller hun.

— Men det er usikkert om disse faktorene har en direkte sammenheng med Lar-behandling. Det er dette som er det store spørsmålet, poengterer hun.

- Et svik

Barneombudet mener Helsedirektoratet har skylapper i denne saken, og at direktoratet ikke tar inn over seg bekymring fra fagfolk og nyere forskningsresultater.

— Dette er et svik mot de sårbare barna, og undergraver direktoratets troverdighet. Indirekte blir Helsedirektoratet ansvarlig for den smerten, ubehaget og de mulige senskadene disse barna påføres. Direktoratet må innta en føre-var-holdning i sine anbefalinger, vurdere hva som er barnets beste og endre retningslinjene. Graviditet under Lar-behandling bør forhindres, mener Anne Lindboe.

- Vet ikke nok om langtidseffektene for barna

Nestlederen i Helse- og omsorgskomiteen mener Helsedirektoratet må endre retningslinjene sine.

— Jeg reagerer på at Helsedirektoratet i så sterk grad forsvarer dagens retningslinjer, når det er så mye motstand fra fagmiljøer, sier Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Helse- og omsorgskomiteen. Foto: Ness, Jan Kåre

Toppe sier at hun har inntrykk av at det er tverrpolitisk enighet på Stortinget om at Helsedirektoratets retningslinjer knyttet til gravide som deltar i Lar-programmet bør revideres.

— Når Johan Torgersen sier at det ikke er dokumentert langtidsskader på barna som blir født, så er faktumet at vi ikke vet nok om langtidseffekten. Derfor er det oppsiktsvekkende at mangelen på dokumentasjon ikke får konsekvenser. Man kan ikke la disse barna være en del av et medisinsk eksperiment, sier hun.

— Gravide i Lar-programmet bør frarådes å bli gravide, de må få informasjon om risikoen og bli tilbudt gratis prevensjon, mener politikeren, som sier «avmedisinering» av Lar-brukere også bør være et alternativ.

Helse- og omsorgskomiteen arbeider nå med innstillingen «Opptrappingsplanen for rusfeltet», der det kan sendes signaler om det er ønskelig å revidere ulike retningslinjer.

- Tar kritikken på alvor

Helsedirektoratet vurderer fortløpende om det er grunn til å justere retningslinjer, ifølge divisjonsdirektøren.

— Det er alltid aktuelt å revidere retningslinjer, sier Johan Torgersen, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Johan Torgersen, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Foto: Helsedirektoratet

Han forteller at Helsedirektoratet holder fortløpende oversikt over kunnskapsgrunnlaget som danner basisen for retningslinjene deres.

— Vi er klar over at det er fagmiljøer som er kritiske til retningslinjene våre knyttet til gravide og Lar-behandling. Det tar vi på alvor. Vi er i kontakt med disse fagmiljøene. Men vi vet også om andre fagmiljøer som ikke deler deres synspunkter. Vi må se på helheten, forteller Torgersen, som sier at en helhetlig vurdering av kunnskapsgrunnlaget kan føre til at anbefalinger i retningslinjene deres endres.

- Er det aktuelt å «avmedisinere» gravide kvinner i Lar-programmet?

— Ja, men hovedanbefalingen vår går på å opprettholde Lar-medisinering. Sekundært kan nedtrapping av Lar-medikamenter vurderes i gitte situasjoner.