GJØVIK: Gjøvik tingrett avviste onsdag politiets begjæring om varetektsfengsling av kvinnen. Politiet har bestemt seg for ikke å anke kjennelsen, og dermed blir kvinnen løslatt.

Tingretten understreker likevel at den ser skjellig grunn til å mistenke kvinnen for å ha unnlatt å søke adekvat hjelp fra helseapparatet, noe hun etter omstendighetene «åpenbart hadde plikt til».

Politiet har siktet kvinnen for grov omsorgssvikt etter at datteren ble funnet død nyttårsaften.

Led av anoreksi

I den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderes det med at jenta sannsynligvis døde av avmagring.

Tingretten legger til grunn at hun led av anoreksi, og bemerker at det ikke er grunnlag for å anta at dødsfallet skyldes noe annet enn dette.

«Når datteren led av anoreksi, som etter hvert må antas å ha vært svært langt framskreden, hadde siktede utvilsomt en sterk handle— og aktivitetsplikt», påpekes det.

Advokat Aasmund Olav Sandland, som er forsvarer til moren til 13-åringen som ble funnet død i en hytte i Valdres nyttårsaften, ønsket åpne dører under fengslingsmøte i Gjøvik tingrett onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jentas tilstand må ha blitt vesentlig svekket over tid, og hun kan neppe ha blitt avmagret så raskt at moren ikke hadde tid til å handle, fastholdes det i kjennelsen.

Moren har på sin side forklart at jentas allmenntilstand var god helt fram til dødstidspunktet. Tingretten fester derimot ikke lit til dette, og fastholder at det må ha vært «åpenbart at avdøde trengte hjelp».

Skal ha motsatt seg hjelp

Den 13 år gamle jenta skal ha nektet å la seg legge inn på sykehus eller for psykiatrisk behandling, forteller morens forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland. Han mener det ikke er grunnlag for noen straffesak mot siktede.

– Det var ingen ytre omstendigheter som skulle tilsi at døden skulle inntre. Jenta var skjerpet og klar og gledet seg til blant annet å spille Geni på nyttårsaften, sier han.

Den 13 år gamle jenta hadde et fem uker langt opphold på en ungdomspsykiatrisk klinikk i slutten av 2014 og fram til februar i fjor. Hun skal overfor moren ha gjort det klart at hun ikke ville ha flere slike opphold.

– Hun ble livredd for den typen bistand. Hun ville skade seg dersom det ble et tema med ny innleggelse, sier advokaten.

Sterkt preget i retten

Moren var sterkt preget da hun forklarte seg under fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett onsdag.

Hun forklarte seg med lav stemme. Noen ganger ble hun sterkt berørt og måtte ta slurker av vann for å hente seg inn igjen.

På grunn av referatforbud kan ikke mediene gjengi innholdet i forklaringen.

Etter en halvtimes tid tok retten en kort pause etter ønske fra siktede. Hun gråt og var tydelig berørt.

Kvinnen fortsatte å forklare seg, men etter en stund måtte hun nok en gang avbryte forklaringen, og hun ble så dimittert av dommeren.

«Hjerteskjærende»

Påtalesjef Linn Hilde Fosso forteller at politiet har fått tilbakemeldinger om at det oppleves som absurd og smertefullt å sikte kvinnen for grov omsorgssvikt med døden til følge.

– Denne saken er hjerteskjærende. Den er hjerteskjærende for dere som medier, den er hjerteskjærende for publikum der ute, og den er også hjerteskjærende for oss som politi, sier Fosso.

– Men det er en konkret vurdering av de opplysningene som finnes i saken, som er grunnlaget for det, sier hun.