— Det gjelder derfor å ta et bilde før det skjer, smiler hun.

Følg FVN Mandal på Facebook!

50-åringen åpner sin spesielle utstilling i Buen til helga. Den heter Supersaturations som betyr overmetning. Og som igjen handler om hvordan hun bruker sterke, dype farger på sine kunstverk.

— Det viser til en kjemisk ustabil tilstand der metningen overgår sitt eget balansepunkt, som en spent fjær som spontant kan sprette tilbake til utgangspunktet, sier hun.

Susanne Kathlen Mader har også kunstverk på lerret. Dette heter Trapes. Foto: Jarle R. Martinsen

Susanne Kathlen Mader vant Norske Kunstforeningers Debutantpris i 2013.Hun er opprinnelig fra i Walsrode i Tyskland. Hun har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Braunschweig. Siden 1998 har Mader bodd og arbeidet i Norge.

I tillegg til å ha hatt separatutstillinger og deltatt i gruppeutstillinger, står hun bak flere offentlige utsmykninger.

Improvisert

Verket hun skal plassere på veggen i Buen er dels planlagt og dels improvisert. Hun maler opp på tape, slik at det lett kan tas vekk i etterkant. Dessuten stikker det ut tredimensjonale gjenstander.

Slike tredimensjonale utstikk er med i Maders kunstverk. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det blir en romslig installasjon, og spiller på de rene linjene, det sansbare og det taktile, sier Mader som har en lang rekke offentlige utsmykninger bak seg. I tillegg til maleriet på veggen, skal hun henge opp rundt 12 ulike maleri. Det er Mandal kunstforening som fått henne til byen. Leder Kari Walberg Klev sier at verkene til Mader kan oppleves intuitivt, uten en masse forklaringer.

Trekker linjer

— Flere anmeldere trekker linjer fra hennes kunst til musikk, og det er ikke tilfeldig at Mandal kunstforening har engasjert mandalsmusiker og komponist Bjørn Charles Dreyer til å framføre nyskapt musikk til utstillingsåpningen, sier hun.

Dreyer har arbeidet som frilansmusiker i 20 år. Han skal framføre et musikkverk under åpningen lørdag som er laget kun for dette. Så i likhet med maleriet på veggen forsvinner også hans musikkverk ut i evigheten etter at den er spilt en gang.

Per Kvist, dekan ved fakultet for Kunstfag ved Universitetet i Agder, vil åpne utstillingen.

Munch-utstilling

Klev forteller ellers at de har mange planer i kunstforeningen framover. - Etter at Mader er ferdig, venter en selvportrett-utstilling med Edvard Munch.

- Utstillingen kommer fra Nasjonalmuseet, forteller hun.

Hun lover et aktivt år i 2015 med ulike utstillinger i regi av foreningen.