I 2011 kalte politiet det «helt uaktuelt» å bruke politihelikopteret som et skarpt verktøy. Nå, fem år etter 22. juli-terroren, er de godkjent for å kunne brukes som dette, skriver Aftenposten.

Under terrorangrepene 22. juli 2011 var politiets den gangen eneste helikopter satt på bakken for å spare penger. Først nær seks timer etter at Anders Behring Breivik startet sitt terrorangrep, var helikopteret i lufta.

Etter 22. juli fikk politiet i Norge døgnbemannet helikoptertjeneste. Men helikoptrene har så langt ikke vært godkjent for å brukes som ildstøtteplattform (ISP) for en skarpskytter. Politiledelsen uttalte den gangen at det var helt uaktuelt å bruke politihelikopteret som skarpt våpen. Det var kun til bruk for observasjon og overvåking.

Både justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og Oslo politidistrikt bekrefter nå at politihelikoptrene har fått sertifisering slik at mannskaper fra politiets beredskapstropp kan skyte fra helikoptret.

Oslo-politiet påpeker at dette er som et «supplement», og at dette primært skal løses som tidligere, med ressurser fra Forsvaret, etter en bistandsanmodning. (©NTB)