Det var en svært viktig undersøkelse som ble lagt fram for ungdomsutvalget i Kristiansand tirsdag. Kommunen har via Ungdata-undersøkelsen foretatt en kartlegging av folkehelsen til elever på alle ungdomsskoler og i første klassetrinn på videregående skoler i Kristiansand. Hele 3954 elever har svart på undersøkelsen; 2778 ungdomsskoleelever og 1176 elever fra videregående skoler. De unge er blant annet spurt om forholdet til foreldre, venner, skole, helse, trivsel, alkohol og tobakk og risikoadferd.

Mye er positivt . De fleste har det bra. Det er svært gledelig at så mange som 90 prosent av elevene på videregående sier at de trives på skolen. De fleste trives også sammen med de andre elevene og opplyser at de har minst én fortrolig venn. I tillegg er forbruket av alkohol, tobakk og snus under landsgjennomsnittet.

Men det er også tall i undersøkelsen som er bekymringsfulle. De unge er spurt om de bekymrer seg mye. Én av fem gutter på ungdomsskolen gjør det. Blant jentene er det så mange som halvparten som svarer ja på dette spørsmålet. Stine Sagen, som er prosjektleder for Ungdata og folkehelsekoordinator i Kristiansand kommune, forteller at fra åttende klasse til første trinn på videregående er det flere som bekymrer seg. «De tenker nok mer over livet og føler at de må prestere mer», sier hun. Et prestasjonspress som oppfattes av så mange, bør gi rom for ettertanke.

Kanskje er dette prestasjonspresset også en av årsakene til tallene for selvskading. Ni prosent av guttene og hele 21 prosent av jentene på ungdomsskolen opplyser at de har drevet med dette. Bak disse tallene skjuler det seg stor dramatikk i mange unges liv. Flere av ungdommene vi intervjuet i nyhetssaken om undersøkelsen tror årsakene ligger i press knyttet til utseende, karakterer på skolen, kroppsidealer og klesmoter. Dette er sikkert viktige grunner. Uansett er slike tall et høylytt rop om hjelp fra svært mange unge. Det bør tjene som et varsku for oss som samfunn og medmennesker. Det er på høy tid med et ordskifte om hva som har gått galt på et så viktig område.