KRISTIANSAND: — Hva har ministeren gjort og hva vil han gjøre for å sikre at menneskerettsforpliktelsene, lovverk og vanlig mellommenneskelig respekt etterleves i tjenestene når det gjelder personer med utviklingshemning?

Les også:

Dette er spørsmålet stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) stiller til helse— og omsorgsminister Bent Høie i Stortingets spørretime. Bakgrunnen er Fædrelandsvennens artikler om angivelig bruk av makt og tvang overfor autister og psykisk utviklingshemmede.

Aps stortingsrepresentant Kari Henriksen fra Kristiansand har bedt helse- og omsorgsminister Bent Høie svare på hva han vil gjøre for å unngå ulovlig tvangsbruk. Foto: Steinar Vindsland

Hun peker på at tilsvarende problemstillinger rapporteres fra media fra flere steder i landet, og at en artikkel fra Nasjonalt kompetansemiljø for utviklingshemming i januar i år, viser til at det i 2014 var rundt 2300 personer med psykisk utviklingshemming som var omfattet av vedtak om tvang eller tvang brukt i nødstilfeller.— Helsetilsynet har rapportert at antall vedtak om tvang varierer rundt om i landet, opplyser Henriksen.

Har du fått med deg disse artiklene?

— Tar veldig på alvor

Helse- og omsorgsminister Bent Høie må svare. Foto: Roald, Berit

Helse— og sosialdirektør Wenche Pedersen Dehli i Kristiansand kommune har allerede gitt en kort orientering til formannskapet. Tirsdag ga hun en bredere redegjørelse for helse- og sosialstyret og torsdag blir kontrollutvalget i kommunen orientert om at Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder oppretter tilsyn mot et bofelleskap for autister.Slik begynte hun redegjørelsen for politikerne i helse- og sosialstyret:

— Dette er en veldig kjedelig sak, som vi tar veldig på alvor.

Videre sa hun at bruk av tvang og makt skal gjøres på en ordentlig måte, etter loven, og at all bruk av tvang og makt skal protokollføres.

Spurte om omplassering

Wenche Pedersen Dehli. Foto: Reidar Kollstad

Pensjonistpartiet Odd A. Salvesen lurte på hvorfor de to varslerne, Jan Antonsen og Sheena Lee Hansen, er blitt omplassert, slik Fædrelandsvennen har beskrevet.— Det er en sak som nå jobbes med i organisasjonen og med tillitsvalgte og jeg kan ikke kommentere den nå, sa Pedersen Dehli.

I Kristiansand kommunes kontrollutvalg torsdag vil politikerne bli informert om at Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder skal gjennomføre tilsyn etter at en autist ble innelåst ulovlig.