— Første gang jeg så «The Book of Mormon», lo jeg så jeg grein av ting jeg tidligere hadde tenkt at det absolutt ikke var greit å le av. Jeg elsker at musikalen pusher grenser for hva vi kan spøke med, og våger å være brutal, nådeløs og hjertevarm på en gang, skriver teatersjef Birgit Amalie Nilssen i en sms til Fædrelandsvennen.

- Stor opplevelse

Fredag sendte Det Norske Teatret ut en pressemelding om at de vil sette opp «The Book of Mormon» i samarbeid med Kilden. Musikalen har premiere 2. september 2017 i Oslo, og vil komme til Kristiansand i 2018.

Birgit Amalie Nilssen er teatersjef for Agder Teater. Foto: Kjartan Bjelland

Kilden bidrar med to skuespillere, men det er fortsatt ikke klart hvem det blir.— Det er skikkelig stas at Kilden er samarbeidspartner når det Norske Teatret presenterer norgespremieren på musikalen. Sørlandet kan glede seg til en stor opplevelse når Mormons egen bok kommer til oss våren 2018. At det er er Are Kalvø som oversetter, gjør at jeg gleder meg ekstra mye, forteller teatersjefen.

Satirisk musikal

«The Book of Mormon» er en satirisk musikal om religion, som er skrevet av skaperne av «South Park», Matt Stone og Trey Parker, i samarbeid med Robert Lopez. Skaperne selv har omtalt musikalen som et ateistisk kjærlighetsbrev til religion. «The Book of Mormon» hadde premiere på Broadway i 2011, og ble møtt med gode kritikker og ni Tony-priser. I 2013 hadde musikalen premiere på West End.

De forbanner gud og misjonærene. De smiler og synger om barnevoldtekt, hiv og aids. I «The Book of Mormon» følger vi to mormonmisjonærer som prøver å dele sine skrifter med innbyggerne i en avsidesliggende landsby i Uganda. Men det er ikke så lett når innbyggerne er mer opptatt av viktigere problemer som aids, sult og en undertrykkende krigsherre som er mest opptatt av kjønnslemlestelse på kvinner.

Etter Broadway-premieren i 2011 skrev New York Times' kritiker følgende:

— Dette er til alle tvilerne og fornekterne der ute, de som sier at himmelen på Broadway ikke eksisterer, at det er bare er en myte som forfedrene våre fant opp. Jeg er her for å rapportere om at en nyfødt, gammeldags, «nytelses-givende» musikal har ankommet Eugene O’Neill Theater, den typen som våre besteforeldre fortalte oss at fikk dem til å gå på luft, om ikke vann.

Se klipp fra musikalen her:

I Storbritannia fikk musikalen blandede kritikker, og ble kalt alt fra «tannløs» til «mormonumental». The Telegraphs kritiker spør blant annet om hvorfor ikke musikalen harselerer med islam.

— Skarp og viktig

Likevel er det ingen tvil om at musikalen har blitt en suksess.

— De forbanner gud og misjonærene. De smiler og synger om barnevoldtekt, hiv og aids. «The Book of Mormon» er en rå satire og den største musikalsuksessen på mange, mange år, skrev Stavanger Aftenblad om musikalen da den kom til London i 2013. Teatersjef Birgit Amalie Nilssen omtaler musikalen som vår tids største musikalsuksess.

— I ekte South Park stil våger den å harselere med alle aspekter av det å være et troende menneske. Forestillingen er skarp, dødsmorsom og samtidig viktig. Historien om de to mormonene som reiser til Uganda for å frelse befolkningen, er en historie om to virkeligheter som krasjer fullstendig. Løsningen på utfordringen er som resten av historien både hysterisk morsom, intelligent og varm.