I Sørlandets kunstmuseum viser keramikeren Sidsel Hanum en stor og variert utstilling med verker laget mellom 2000 og 2016. Utstillingen viser stor bredde, fra de tre store, hvite porselensformene hun vant kunsthåndverkprisen for i 2010 til arbeider laget med en teknikk som kalles horning.

Hele utstillingen viser hvordan Hanum konsekvent presser teknikker og utrykk videre. Denne blandingen av troskap mot tradisjon og utfordring av mediets muligheter, gjør at resultatet blir betagende.

”The Flower is Growing in January” Foto: Johan Otto Weisser

De store verkene i hvit porselen er vakre. I et rom står det 20 nesten like former montert i et rutenett. Det er ”Eggs”, en installasjon som er en hyllest til kunstnerens mor som blant annet hadde ansvaret for gårdens produksjon av egg. De hvite formene er ikke formet slik at de likner på egg, men med vekt på det skjøre og likevel sterke som eggskall er. Dette er noe av det som gjør at Hanum utmerker seg. Det er foretatt en kunstnerisk bearbeidelse av ideen, den er videreutviklet og fokusert, slik at vi som betraktere har noe mer å oppleve og tenke over enn en ganske enkel ide.

”Gul Strek” er et eksempel på den skjøre teknikken Horning Foto: Johan Otto Weisser

Et annet eksempel på dette er hvordan teknikken horning ble utviklet til noe helt nytt. I verkene som nå vises er dekorasjonen løsrevet fra objektene, og brukes til møysommelig å bygge opp selvstendige former. Linje for linje bygges det opp strukturer og former som er helt utrolige. Igjen er det et nært og respektfullt forhold til tradisjon og materiale. Det foredles gjennom en intens tilstedeværelse og tålmodig, kompromissløs gjentagelse. Det kommer ikke fra en fiks ide, men utvikles fra en allerede avansert teknikk.Utstillingen, som er utsøkt montert og belyst, tjener på fokuset som er valgt. Det er også laget en bok i tilknytting til utstillingen. Den gir en grei introduksjon til utstillingen, men jeg kunne ønske mer utfordrende tekster.

Det er uansett flott når museet viser seg som det lokomotivet for kunsten i landsdelen, de sier de vil være, med en helhjertet satsing i alle ledd. Denne utstillingen setter standarden for hvordan det kan gjøres.

Utstillingen varer fra 12.03.-14.08.16