Tidenes olympier virker bare å bli bedre og bedre med årene. 31-åringen er den eldste som har tatt OL-gull i svømming og ser ikke ut til å la seg stoppe med det første.

— Jeg sier dette ofte, men hver eneste dag lever jeg drømmen. Da jeg var en liten gutt, drømte jeg om å gjøre noen ingen hadde gjort før, og jeg nyter det. Å kunne avslutte slik jeg gjorde er veldig spesielt for meg, og det er derfor du ser mer og mer følelser på seierspallen, sa Phelps.

I finalen på 200 meter medley, der han også hadde vunnet i de tre forrige OL, var Phelps nemlig fullstendig overlegen. Nærmeste utfordrer, japaneren Kosuke Hagino, var nesten to sekunder tregere enn svømmekongens 1.54,66. Bronsemedaljen gikk til Wang Shun fra Kina, etter et løp der Phelps, lagkameraten Ryan Lochte og brasilianeren Thiago Pereira hadde knivet om ledelsen fra start.

Da Phelps vekslet først etter brystdistansen, var det ikke lenger tvil. Han fosset gjennom 50 meter med crawl og kunne innkassere sin 26. OL-medalje i karrieren. (©NTB)