Mange av oss som (ennå) ikke har møtt sykdommen på nært hold — enten som pasient eller pårørende - tar nok ikke problemstillingene inn over oss på alvor før vi må. Vi tar det gjerne for gitt at det offentlige helsevesenet i vårt land gjør sitt beste for å hjelpe pasienten og de nærmeste pårørende som blir maktesløse i en fortvilet situasjon. Men, gjør det offentlige helsevesenet en god nok jobb?

Det oppleves som også legene er maktesløse og frustrerte i mange tilfeller fordi de ikke har til disposisjon de ressursene og medikamentene de gjerne ville bruke i behandlingen av pasientene.

Undertegnede har vært nær bekjent i 55 år med en nåværende kreftpasient ved Sørlandet sykehus. Hans kone står på 24/7 for å sikre at all hjelp og behandling blir gitt sin kjære mann. Det må da herske forståelse for at de ikke vil gi opp før alt er prøvd. Kreftlegenes og sykepleiernes anstrengelser for å hjelpe pasientene er upåklagelige. Det er ikke der problemet ligger. Det oppleves som også legene er maktesløse og frustrerte i mange tilfeller fordi de ikke har til disposisjon de ressursene og medikamentene de gjerne ville bruke i behandlingen av pasientene.

Les også :

Immunterapi i behandling av kreft

Når all behandling og medikamenter som det offentlige helsevesenet har fått godkjent, ikke virker eller ikke lenger virker, tillater myndighetene at private sykehus i Norge bruker immunterapi i behandling av kreft — i alle fall visse typer kreft. Hvorfor først når alt annet ikke virker? Da er pasientene ofte for svekket for enda en ny behandling. Pasientene må selv bekoste medikamentene og behandlingen ved immunterapi. Selve behandlingen er en enkel intravenøs behandling som er unnagjort på 60 minutter og som gjøres hver 14. dag på en privat klinikk. Prisen er kr. 49.000 for hver behandling, inklusive preparatet. Det offentlige helsevesenet har imidlertid gjort unntak og gjennomført gratis behandling på et utvalg pasienter - så vidt vites også ved Sørlandet sykehus. Resultatene fra disse skal antakelig evalueres før det tas en beslutning om flere pasienter og i så fall hvilke kreftdiagnoser som skal behandles.

Pasientene må selv bekoste medikamentene og behandlingen ved immunterapi.

Min kamerat, i samråd med sin kone, har etter konsultasjon med offentlige og private kreftleger valgt å ta behandlingen og betale den selv, i påvente av at nasjonale myndigheter (Beslutningsforum) fatter sin endelige beslutning som er planlagt til oktober. Han har i lengre tid fått annen kreftmedisin fra Sørlandet sykehus, men denne klarer ikke lenger å hindre at kreften nå sprer seg i kroppen. Smertene er uutholdelige og han er til smertereduserende behandling på Lindrende avdeling ved Senter for Kreftbehandling ved Sørlandet sykehus.

Offentlige sykehus har ikke lov

Pasienten er av leger ved avdelingen blitt informert om at internasjonale forskningsresultater nå viser gode resultater for immunterapi ved behandling av hans form for kreft. Den internasjonale forskningen viser at det kan være 50 % sjanse for å bli bedre og at han derfor kan ha håp ved slik behandling. Men, de opplyser at de ved offentlige sykehus ikke har lov til å gi denne behandlingen. Han må derfor reise hver 14. dag - med sine smerter - fram og tilbake til Oslo for å få medisinen i en privat klinikk. Behandlingen er i seg selv enkel og er unnagjort poliklinisk på en times tid - ingen innleggelse er nødvendig. Sørlandet sykehus har, slik vi forstår det, erfaring og alt nødvendig utstyr og kunne enkelt gjort denne behandlingen.

Sørlandet sykehus har, slik vi forstår det, erfaring og alt nødvendig utstyr og kunne enkelt gjort denne behandlingen.

Da han har så store smerter at han ikke kan reise frem og tilbake til Oslo har hans kone kontaktet og purret Sørlandet sykehus med forespørsel om de ikke i det minste kan foreta behandlingen her når de betaler selv. Da kommer Sørlandet sykehus med sine frustrerende prinsipper, i brevs form:

«Dette er en vanskelig sak og jeg kan anta at dere opplever den frustrerende. Den aktuelle behandlingen skal ikke gis ved offentlige sykehus. Dette er i påvente av avgjørelse av nasjonale myndigheter (Beslutningsforum) som vurderer vitenskapelige resultater av behandlingen kombinert med kostnaden på denne.

Dekker ikke transportkostnader

Det følger av dette at Sørlandet sykehus ikke kan betale for behandlingen og heller ikke utføre denne selv om dere betaler for medikamentet. Det offentlige dekker heller ikke transportkostnader med ambulanse, bil eller taxi til den private klinikken. Vi skal være behjelpelig med en plass i Helsebussen som går mellom Kristiansand og Oslo-sykehusene. Også dette vil bli fakturert.»

Er det ikke urettferdig at pasienter som bor nær den private klinikken i Oslo får bedre sjanser til å bli bedre enn pasienter på Sørlandet og annetsteds i landet?

I stedet lar man pasienten behandle ved sykehusets Lindrende enhet med sikte på å gjøre ham i stand til å klare transporten som pårørende selv foretar i egen bil eller på annen måte. Ville ikke kostnadene ved heller å gi ham medikamentene her være mindre? Ville ikke sjansene for at behandlingen kan virke, være større? Er det ikke urettferdig at pasienter som bor nær den private klinikken i Oslo får bedre sjanser til å bli bedre enn pasienter på Sørlandet og annetsteds i landet? Er det ikke urettferdig at noen pasienter som deltar i studier får gratis behandling, mens andre ikke får det?

Verdig behandling og likeverd

Det offentlige helsevesenet i Norge burde inntil beslutningen er tatt, etter min mening, behandle alle pasienter som kreftlegene mener kan ha en forhåpning om å bli bedre, og i alle fall dem som kreftlegene mener ikke klarer den lange transporten til en privat klinikk. Dessuten burde det offentlige helsevesenet ta kostnadene i vurderingsfasen for immunterapi som behandlingsform. Hvis den vitenskapelige vurderingen senere skulle dokumentere at immunterapi ikke virker for den aktuelle kreftformen, har jeg forståelse for at behandlingen trekkes tilbake og forbys, men da for alle - også ved private klinikker i Norge. Det er pasientens beste, verdig behandling og likeverd som må ha all oppmerksomhet!