VENNESLA: – Først vil jeg benytte anledningen til å gratulerer Vennesla. Jeg er stolt over å komme fra kommunen, sier trommeslager Karl Oluf Wennerberg.

Wenneberg, som nå er bosatt i Oslo, kommer opprinnelig fra Vennesla. Han er trommeslager av yrket og har vært jorda rundt med Secret Garden, samt spilt på plater med norske artister som Lene Marlin, Bel Canto, Sigvart Dagsland, Sissel Kyrkjebø, Oslo Gospelkor, Magne Furuholmen og Dreampilots. I mars 2009 ble han fast trommeslager med AHA.

Karl Oluf Wenneberg under konserten med AHA på Sør Arena. FOTO: Akrivfoto.

På spørsmål om hva han liker best med Vennesla sier han følgende:

– Det beste er folkene som bor der. Det er en lun stemning og latteren sitter alltid løs. Jeg trives alltid godt når jeg er hjemme i Vennesla.

– Hva er dårligst med Vennesla?

– Jeg har ikke bodd der på 20 år, så det overlater jeg til noen andre å svare på.

Fin natur

Sanger, Maria Arredondo befinner seg for tiden på jobbreise i utlandet, men også hun sender en hilsen til Vennesla.

— Jeg hilser og gratulerer.

Sangeren Maria Arredondo kommer fra Vennesla. Her står hun på scenen under Grand Prix. FOTO: Scanpix Foto: Scanpix

Også statsmeteorolog, Kristen Gislefoss, vil bruke anledningen til å gratulere Vennesla med dagen.

– Det fineste med Vennesla må jo være at kommunen ligger på landet, og at man derfor har så mye fin natur rundt seg til en hver tid når man er der. Men nå har jeg jo ikke bodd der på lang tid, så det er vanskelig å si.

Gislefoss bodde i Vennesla til han var ferdig med videregående skole. Da flyttet han fra kommunen.

– Dersom jeg skal si noe om hva de kan bli bedre på så må det være at jeg mener at de er for dårlige til å innrette for industri. Gode industriområder blir jo gjerne bygget om til boligområder.

Harry dialekt

Tove Lill Løite husker best den fine naturen fra tiden da hun bodde i Vennesla. Foto: Arkivfoto.

Glamourmodell og tidligere leder i Kristiansand FpU, Tove Lill Løite, har også gode minner fra da hun bodde i Vennesla.– Jeg bodde der i en periode når jeg gikk på barneskolen. Så flyttet jeg tilbake og bodde der i fire år når jeg studerte. Jeg var 24 år gammel når jeg flyttet fra Vennesla, men har gode minner. Først og fremst er det en veldig flott natur i Vennesla. Jeg husker godt den flotte utsikten jeg hadde fra leiligheten min til Otra, sier hun.

Det hun derimot ikke likte så godt med Vennesla, var dialekten.

– Den er fryktelig harry, sier hun og ler.

Omgikk alle

Jan Oksum ble født 11. mai 1950 i Vennesla. Han bodde 18 år i kommunen før han flyttet. Oksum er et kjent navn i næringslivet etter å blant annet ha vært konsernsjef i papirindustriselskapet Norske Skog.

– Det jeg satt pris på, og har hatt lærdom av senere i livet, er at man omgikk alle typer folkeslag, og at man lærte seg å like alle. Jeg vil gjerne benytte denne anledningen til å gratulerer Vennesla, og ønske de alt godt i fremtiden, sier han.

På spørsmål om hva som er negativt med Vennesla sier han følgende:

– Jeg husker at vi ble mobbet av dem som kom fra byen. Vennesla ble jo ikke akkurat sett på det mest attraktive stedet å komme fra, forklarer han.

— Stort hjerte

Pastor Gunnar Jeppestøl har mye positivt å si om Vennesla.

– Det er veldig koselig her og mange hyggelige folk. Det jeg kanskje liker aller best er at folk ikke tar seg selv så veldig høytidelig. Venndøler har et stort hjerte. De er gjestefrie og åpne. I det hele tatt finnes det mange menneskelige kvaliteter som er gode hos venndølen, sier han.

Han er født og oppvokst i Vennesla, og bor der fremdeles.

– Her trives jeg veldig godt.

– Hva kan Vennesla bli bedre på?

– Folk her er veldig patriotiske og det er jo bra. Men flere burde kanskje forstå at det kan være nyttig å bryte opp av og til. Det er ikke alltid man trenger å gå i farens fotspor. Politikerne kunne vært flinkere til å fokusere på verdien av utdannelse for eksempel.

Godt idrettstilbud

Trener for A-laget til Vindbjart, Steinar Skeie, trekker fram følgende positive ting om Vennesla:

– Idrettstilbudet er veldig bra her. Ungdommen har mange tilbud å velge mellom, og nok av møteplasser. Vennesla er en koselig bygd, og et fint sted å bo.

Han har egentlig ikke stort å utsette på kommunen, men oppfordrer de til også i fremtiden å være like flinke til å gi ungdommen et tilbud.

Inkluderende

Kenneth Solheim har vært i norgestoppen i sykling i mange år, og var en av dem som fikk sykle sammen med superstjernene under kriteriumsrittet til Sørlandsparken Grand Prix i sommer.

– Vennesla er en intim og god plass å vokse opp. Når jeg på hvordan Vennesla var i oppveksten, så tenker jeg på da vi var på idrettsplassen og hvordan alle kjente alle. Vennesla har et veldig inkluderende miljø, sier han.

Han mener Vennesla må fortsette med å legge til rette for ungdommen. Slik at Vennesla også i fremtiden blir et godt og trygt sted å vokse opp.

God kristen kultur

Mirakelpredikanten Svein Magne Pedersen bosatte seg i Vennesla på 80-tallet da kona fikk jobb der.

Svein Magne Pedersen bosatte seg i Vennesla på 80-tallet. Foto: Arkivfoto

– Fra mitt ståsted er det positivt at det at det er mange kristne i Vennesla og at det er en god kristen kultur her. I tillegg finnes det mange vennlige folk her. Det er et fint sted og bo, og nærheten til flyplassen er også viktig for meg med tanke på alle mine reiser, sier han.

Av det negative trekker han fram mangelen på et hotell og en restaurant.

– Vi burde hatt et hotell og en flott restaurant her. Vi får en masse gjester på besøk til oss i forbindelse med forbønn og helbredelsesmøter, så det hadde vært greit om de hadde hatt et sted å bo og spise mens de var her, sier han.

I dagens papirutgave av Fædrelandsvennen kan du lese hva 150 mennesker fra Vennesla synes er best og verst med Bygda.