Strålenivåene ved reaktor 3 på Fukushima-anlegget er målt til å være 400 ganger høyere enn hva som er tillatt grense, melder VG Nett.

Det er også målt økt stråling i Tokyo. Foreløpig er det målt unormalt økte nivåer, men det utgjør ingen helsefare i Tokyo på det nåværende tidspunkt.

Brøt ut brann

I natt brøt det ut brann i reaktor 4 ved Fukushima-anlegget. Brannen er nå slukket. I tillegg har det vært en ny eksplosjon ved reaktor 2 ved Fukushima-Daiichi. Det er også målt stråling ved Tokai-muren, som ligger 100 km nord for Tokyo og myndighetene varsler nå at den radioaktive strålingen har økt betraktelig og at strålefaren nå har nådd et helsefarlig nivå.

— Strålingen har økt til nivåer som kan skade folks helse. Alle innenfor en 30 kilometers radius rundt kjernekraftverket må fortsette å holde seg innendørs, uttalte statsministerens kabinettsjef, Yukio Edeno, på en pressekonferanse tirsdag morgen.

Eksperter mener at rester av utslippene fra atomkraftverkene i Japan før eller senere kan nå Norge. - Ingen grenser for hvor langt det kan spre seg.

Ber innbyggere holde seg innendørs

Statsminister Naoto Kan ber alle som bor innenfor en radius på 30 kilometer rundt kraftverket om å holde seg innendørs. Ifølge NTB er de fleste som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt Fukushima 1 og ti kilometer rundt Fukushima 2, allerede evakuert.

Tirsdag morgen besluttet Japans transportminister å innføre en 30 km ikke-flysone rundt Fukushima Daiichi-anlegget.

Den franske ambassaden i Tokyo opplyser at den radioaktive vinden kan nå Tokyo i løpet av ti timer slik vindretningen er nå, men ifølge ambassaden er ikke strålingen som eventuelt når Tokyo, særlig sterk.

Franske borgere blir likevel bedt om å holde seg innendørs, lukke vinduene og ikke få panikk.