Både spanske, danske og nederlandske agurker mistenkes å være smittekilde etter at flere hundre mennesker er smittet av E. coli-bakterier, EHEC. I Danmark og Sverige er 35 mennesker smittet, mens over 400 tyskere har så langt fått påvist smitten. Flere av dem har fått alvorlig nyresykdom.Mattilsynet i Norge gikk fredag kveld ut og varslet de største frukt— og grøntimportørene om at mistanken nå også rettes mot agurker fra Nederland og Danmark. Tidligere har mistanken vært rettet mot agurker produsert i Spania.

— Tyske myndigheter har varslet om bakteriefunn i agurker som er servert på en restaurant i Hamburg og som er importert fra Danmark eller Nederland. Dette er ny informasjon for oss, og vi ber nå frukt- og bransjen i Norge melde fra hvis de har relevant informasjon, sier rådgiver Torunn Stalheim Mattilsynet til NTB.

Etter det tilsynet har brakt på det rene, er det ikke blitt importert agurker av det aktuelle slaget fra Spania til Norge. Det er heller ikke meldt via det europeiske varslingssystemet Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) om spredning av agurkene til Norge.

Det danske mattilsynet har pålagt en virksomhet i Odense på Fyn, Mango I/S, om å trekke tilbake agurker som stammer fra to bestemte danske produsenter. (©NTB)