OSLO: Politiet ble slaktet i 22. juli-kommisjonens rapport, og justisminister Grete Faremo bruker nå 275 millioner kronertil å følge opp denne kritikken, skriver Aftenposten.no

Blant annet får PST 30 millioner kroner mer for å styrke bemanning, drift og investeringer. Det settes av 10 millioner kroner til et nytt beredskapssenter i Oslo, og 10 millioner kroner til vedlikehold og oppgradering av utstyr på politihelikopeterne.

— Ingen grunn til å sutre

— Det som er grunnen til at jeg mener dette er et godt beredskapsbudsjett er at vi får flere folk inn, sier Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo.

For 2013 setter Justisdepartementet av 150 millioner kroner for å legge til rette for å muliggjøre tilsetting av nærmere 280 årsverk i politiet og om lag 70 årsverk i Oslo politidistrikt.

- Etter mitt syn har vi ingen grunn til å sutre. I budsjettet gis det penger til å øke grunnbemanningen, og det er bra. Men samtidig er det utfordringer også. Blant annet skal IKT-fornyelsen fortsatt finansieres av politiet selv, og det får konsekvenser for driftsbudsjettet, sier politimester i Vest-Finnmark, Torbjørn Aas.

I budsjettet heter det at ved fordelingen av årsverkene skal det legges vekt på at den operative tjenesten ved alle politidistriktene blir bedret.

Aas synes regjeringens signal om et sterkt politi og en solid grunnbemanning i hele landet, er positivt.

— De skriver også at spesiell beredskap ikke skal gå på bekostning av den generelle beredskapen. Det viser at beredskap ikke bare handler om Oslo og indre Østland, men at også distriktene er synliggjort. Derfor har jeg forventninger til det varslede utredningen om totalt behov for helikopterressurser i beredskapssammenheng, sier Aas.

- Så langt vi ser, så er dette et veldig godt budsjett med tanke på å øke bemanningen i norsk politi. Og det er lagt ved nok penger. Det som alltid er et spenningsmoment er hvordan driftsbudsjettet ser ut for de ulike politidistriktene når pengene er fordelt senere i høst, sier leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johnnessen.

- Beredskap samme som før 22. juli

Men Frps Per Sandberg synes ikke det er nok: Han peker på at det er tverrpolitisk enighet om at detinnen 2020 skal være to operative politifolk per. 1000 innbygger, og mener manikke vil nå dette målet med Regjeringens forslag.

- Jeg registrerer at økningen er høyere, men utfordringeneer større enn noen sinne. Med dette forslaget vil beredskapen i 2013 være somfør 22. juli i fjor, sier Sandberg.

Knut Aril Hareide (KrF) var leder av 22. juli-komiteen påStortinget. Han er glad for at Regjeringen har fulgt opp tiltak somberedskapssenter i Oslo og politihelikopterberedskap i Rygge, men han haddehåper på mer fra Regjeringen.

Regjeringen bruker 277 millioner kroner mindre penger på samfunnssikkerhet og beredskap enn i fjor. Dette er i all hovedsak fordi utgiftene til Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK), som bygger nytt nødnett er kuttet

— Min forventing var at Regjeringen skulle ha endatydeligere satsning beredskap og sikkerhet. Gjørv-kommisjonen sa at penger ikkevar nok alene, men de sa ikke at penger ikke er viktig. Jeg forventet at manskulle bruke mer ressurser fremover: Paradokset nå er at beredskap ogsikkerhet får mindre ressurser i 2013 enn 2012 på grunn av en nedtrappingnødnettet. Det er satt på vent, jeg håper vi ser at dette spørsmålet bliravklart i løpet av høsten, sier Hareide.

Sandberg mener penger spart på nedtrapping av nødnett, burde vært penger investert i andre prosjekter:

— Nå har man hatt en anledning ved at man utsetter videreimplementering av nødnettet. Da har man spart midler som kunne vært kanalisertover på utstyr og IKT-plattformer. Gjørv etterlyser oppjustering avoperasjonssentraler, det kunne man tatt nå som man utsetter nødnettet, sier Sandberg.

E-tjenesten skal overvåke islamister og høyreekstreme

OgsåForsvarsdepartementet og Fornying- og administrasjonsdepartementets budsjetterfølger opp anbefalingene fra Gjørv-kommisjonen i sine budsjetter:

I Forsvarsdepartementets budsjett foreslår Regjeringen å gi Nasjonal sikkerhetsmyndighet en bevilgningsøkning på over 30 prosent:

Bevilgningentil Nasjonal sikkerhetsmyndighet øker med 43 millioner kroner, og etterretningstjenestenstyrkes med 68 millioner kroner, for å følgeutviklingen av internasjonale islamistiske nettverk og høyreekstreme miljøer iEuropa. I 2013 passerer etterretningstjenestens bevilgninger én milliardkroner.

For å styrke Heimvernets kapasitet, i tråd med 22.juli-kommisjonens rapport, foreslås det å øke bevilgningen med 20 millionerkroner.

Regjeringen vil gjøre den nåværende beredskapen på helikopterbasen påRygge permanent, og øker bevilgningen til Luftforsvaret med 8 millionerkroner.

Regjeringen foreslår å bruke 192 millioner kroner på sikringstiltak ved Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementets lokaler, og det anslås at økte driftsutgifter i forbindelse med innflytting av Statsministerens kontor i Forsvarsdepartementets bygning vil koste 19 millioner kroner.

I lys av terroraksjonen ønsker regjeringen forskninginnenfor sikkerhet og beredskap. I 2013 blir det startet opp et femåringforskningsprogram, og forsvarsdepartemetet setter av én millioner kroner tilprogrammet. Det skal i alt være 20 millioner kroner per år – justis og kunnskapskal også delta.

700 000 på Regjeringskvartalet

FAD vil bruke 700 millioner kroner som følge av angrepetmot regjeringskvartalet 22. juli 2011. Av bevilgningen er det foreslått at Statsbyggskal få 75 millioner kroner for å sikre og utbedre, men også for å ryddeopp og rehabilitere Regjeringskvartalet.

Regjeringen foreslår også å bevilge 291,9millioner kroner over Statsbyggs budsjett til husleie for erstatningslokaler,og 152 millioner til å sikre erstatningslokaler. De siste midlene vil blantannet gå til å sikre glass, fasade og områdene rundt bygningene.

I forslaget fra FAD får Departementenes servicesenter(DSS) en økt bevilging med 84,5 millioner kroner fra 100 millioner kroner til184,5 millioner kroner til nytt og bedre utstyr og økt bemanning til vaktholdsamt sikring i regjeringskvartalet og øvrige lokaliteter for departementene.

Departementet bruker også millioner på å digitalisere staten, hvorav 20 millioner kroner går til fornying av politiets IKT-systemer.