Prisen består av 500.000 kroner, og ble delt ut av krimforfatter Jo Nesbø som selv er styreleder i stiftelsen.

Stiftelsen har til formål gjennom en årlig pris å gi barn grunnleggende lese— og skriveferdigheter. Ahsan og Holstad får derfor kun heder, mens prisbeløpet gis videre til et prosjekt som kan bedre barns og unges lese- og skriveferdigheter, spesielt i u-land.

Pengene har prisvinnerne sammen med stiftelsen bestemt skal gå til Plan Norges skoleprosjekt i Liberia.

Alternativ jul

Prisen får Ahsan og Holstad for sine alternative julearrangementer for enslige og eldre, samt rusmisbrukere og folk som av andre annen grunn har falt utenfor fellesskapet.

Ahsan har siden 1990 arrangert et slikt julearrangement i Lørenskog kommune. Etter 22 år gir han opp og har utfordret Kommune-Norge til å ta i mot stafettpinnen.

Henning Holstad har i 43 år organisert alternativ julefeiring i Folkets Hus i Oslo sentrum.

Det var generalsekretær Helen Bjørnøy i Plan Norge som mottok sjekken på 500.000 kroner på vegne av organisasjonen.

Skolebygging

Pengene skal gå til skolebygging i Liberia, et land der bare 37 prosent av befolkningen kan lese og skrive. Bjørnøy henvende seg til de to ålreite fyrene og takket for pengene.

— Det er jo slik at selv om dere to er hedersgutta i dag, og Plan har fått pengene, er det slik at de som virkelig har fått en gave i dag er de 360 elevene som får begynne på skolen, sa Bjørnøy.

— Skolen skal ha et spesielt fokus på jenter. Og vi vet at nøkkelen til utvikling i et land, i Liberia og andre steder, er utdanning og likestilling.

Harry Hole-prisen muliggjør byggingen av en skole for 360 elever med nødvendig utstyr og fasiliteter.

Hodejegerne

Prisen ble delt ut på Restaurant Schrøder, favorittstedet til Nesbøs populære politibetjent Harry Hole. Jo Nesbø svarer bekreftende på at Harry Hole ville ha vært fornøyd med årets prisvinnere.

Prisen finansieres ved at Nesbø har overført alle rettigheter og tilhørende inntekter fra romanen «Hodejegerne» til stiftelsen.

Boka kom ut i 2008 og er så langt solgt til over 20 land. Filmen, som er basert på boken er en stor suksess, både i Norge og internasjonalt.

Stiftelsens kapital utgjør i dag cirka 13 millioner kroner. (©NTB)