VENNESLA: Onsdag kveld er det duket for en etterlengtet premierefest, og det hersker ingen tvil om at de unge skuespillerne har gledet seg lenge til å vise fram det de har jobbet med i et halvt år.

— Jeg har lyst til å spille skuespill sånn cirka resten av livet. Tida som vi har jobbet med dette har gått altfor fort, sier Andreas Aanensen.

Han gleder seg stort til å vise seg fram som Ronjas kontroversielle venn Birk under premieren.

Tirsdag var det generalprøve på stykket i Vennesla kulturhus og alt skulle sitte perfekt.

Ikke flaut på scenen

Anniken Eikeland har rollen som Ronja, hennes far Mattis tolkes av Carina Løland og Birks far Borka spilles av Annika Løland. Alle er elever på drama ved Vennesla kulturskole. Ingen av de fire hovedrolleinnehaverne har merkbare nerver eller er slitne før den store kvelden, selv om det både har vært mange og lange økter med øving.

— Vi er klare. Jeg vil si jeg er ti prosent nervøs og så gleder jeg meg 90 prosent, sier Anniken og får støtte av sine skuespillerkolleger.

— Jeg liker aller best når jeg skal brøle og være sint. Det er ikke flaut eller skummelt å dumme seg ut litt på scenen. Det er bare gøy, mener Carina.

Vil bli skuespillere

Hun har en drøm om å kapre en rolle som enten politikvinne eller etterforsker i framtida. Andreas ønsker seg en rolle i Hotell Cæsar, Anniken i "Reisen til julestjernen" og Annika har lyst til å spille i en Ringenes Herre-aktig film.

Alle fire ønsker å fortsette med teater, og forteller at de har gledet seg enormt til hver økt med øving. Det er heller når øvingsøktene har blitt for korte at de har de protestert.

ENGASJERTE SKUESPILLERE: De unge kulturskoleelevene har imponert teaterpedagog Anna Ugland, som forteller om en både entusiastisk og lærevilling skuespillergjeng. Her er Anniken Eikeland (sittende), som spiller Ronja fotografert under tirsdagens generalprøve. Foto: Tore André Baardsen

— Vi har holdt på med dette siden vi hadde audition før sommerferien, øvd to til tre ganger i uka og i tillegg hatt flere helgeøkter. De som har hovedrollene begynte allerede å lese manus i sommerferien. Det er mange replikker, og et manus på 150 sider som vi nesten ikke har kuttet i. Forestillingen blir på rett i underkant av to timer med pause inkludert, forteller teaterinstruktør ved Vennesla kulturskole Anna Ugland.

Tøffeste jenta i verden

Det er hun som har hatt ansvaret for å sette sammen forestillingen, og forteller om en meget strukturert og arbeidsvillig, ung skuespillergjeng.

— Jeg har vært utrolig heldig. Dette er en veldig fin gjeng å jobbe med og hvis de fortsetter å være like ivrige kan de nå langt tror jeg. For mange av dem er det det aller første møtet med å stå på en scene, og noen av skuespillerne er ikke eldre enn ti år. Men de tar regi, er strukturerte og jeg er imponert over hvor mye tekst de klarer å lære seg, skryter Ugland.

For henne var Ronja Røverdatter alltid den tøffeste jenta i verden og et forbilde da hun var liten, og nettopp derfor er stykket valgt ut.

Hvert år setter Vennesla kulturskole opp ett stort hovedstykke og flere småstykker. Til sammen har kulturskolen rundt 250 elever, fordelt på teater, sang, dans og billedkunst. Ronja Røverdatter spilles i Vennesla kulturhus onsdag kveld, fredag kveld og på dagtid lørdag.