Tannhelsesekretærer fikk medhold etter flere års kamp

Millioner av kroner i erstatninger på grunn av yrkesskade. Det kan bli konsekvensen av at Trygderetten nå har gitt to tidligere tannlegeassistenter medhold i at de fikk alvorlige helseskader av å arbeide med kvikksølv.

Dette bekrefter advokat Anne-Gry Rønning-Aaby i LO-tilknyttede Fagforbundet overfor Aftenposten.

I første omgang innebærer kjennelsen i Trygderetten at to tidligere tannlegeassistentene trolig får noen tusenlapper mer i uføretrygd pr. måned enn de ellers ville fått, opplyser Rønning-Aaby, som understreker at hun ikke har regnet på disse sakene konkret.

Toppen av isfjellet

Men dette er bare toppen av isfjellet: Et stort antall lignende saker står nå for tur i trygdesystemet.

Og beløpene kan bli langt større, hvis de helseskadene som Trygderetten nå har godkjent også blir akseptert som grunnlag for yrkesskadeerstatning. Og det er det praksis for å gjøre, ifølge LO-advokaten.

— Da snakker vi trolig om erstatninger på rundt 15 ganger folketrygdens grunnbeløp, som er på 75.600 kroner, sier hun.

Det betyr rundt en million kroner for den enkelte.

LO-advokat Anne-Gry Rønning-Aaby

Les også:

  • Løp for sakte - mistet jobben

150 saker

Hvor mange tannlegeassistenter som kan være berettiget til yrkesskadeerstatning er LO-advokaten forsiktig med å anslå. Hun påpeker at slike erstatninger kan være aktuelle for dem som har jobbet i sektoren etter 1990, da loven om yrkesskadeerstatning trådte i kraft.

Fagforbundet har anket 17 slike saker, som tidligere er avslått av Nav, inn for Trygderetten. I tillegg har organisasjonen registrert ca. 150 saker fra andre tannlegeassistenter, som også mener seg skadet.

Det er også aktuelt å anke fire avslag i Trygderetten inn for rettsvesenet, i tillegg til ett avslag som allerede er anket.

En tilsvarende erstatningsordning ble tatt inn i tariffavtalen for LO-ansatte tannlegeassistenter allerede i 1988. Den omfatter særlig assistenter i den offentlige tannhelsetjenesten.

Hukommelsestap og svimmelhet

En av dem som reagerer med dempet optimisme på kjennelsen fra Trygderettens er 68 år gamle Tordis Klausen, tidligere tannlegeassistent fra Gvarv i Telemark. Hun ble syk av jobben første gang i 1978. Senere har arbeidsmedisinsk ekspertise slått fast at hennes symptomer, blant annet i form av hukommelsestap og svimmelhet, er en yrkesskade.

Hennes sak har gått i skytteltrafikk i trygdesystemet siden 2006. Men ennå har ikke Nav fattet en avgjørelse:

— Jeg håper endelig også Nav godtar at arbeid med kvikksølv kan gi alvorlige helseskader. Dette har mange fagfolk vært enige om lenge. Bare Nav og deres eksperter har vært uenige, sier hun.

- Har tatt feil

— Trygderettens kjennelse slår endelig fast at det å jobbe i tannhelsesektoren er helseskadelig for enkelte.

- Det har ingen arbeidstagere fått medhold i tidligere. Dette betyr at de ekspertene Nav har benyttet i slike saker har tatt feil. Det må også få konsekvenser for vurderingen av denne typen saker fremover, påpeker Rønning-Aaby.

50 saker til behandling hos Nav Hos YS-tilknyttede Tannhelsesekretærenes Forbund opplyser generalsekretær Gerd Bang Johansen at nærmere 50 saker fra deres medlemmer nå er til behandling hos Nav.

Dessuten har ca. 800 medlemmer tidligere meldt fra om mulige skader.

Hvor mange av dem som vil være berettiget til uførepensjon og eventuelt yrkesskadeerstatning er også uvisst.

Ifølge en av landets fremste fagfolk på dette feltet, avdelingsdirektør Tor Aasen ved Haukeland sykehus i Bergen, så baner Trygderettens kjennelse vei for mange av dem som i årevis har kjempet mot Nav og Trygderetten, uten å vinne frem. Det melder NRK.

  • Trygderettens kjennelse slår endelig fast at det å jobbe i tannhelsesektoren er helseskadelig for enkelte.

  • Frykter at jeg må uføretrygde meg 100 prosent