KRISTIANSAND: — 11 personer ble pågrepet i fire forskjellige røykelag i parkene rundt Tresse, sier Grete Pedersen, leder av forebyggende avsnitt på politistasjonen i Kristiansand.

Cannabis-dagen («Weed day») markeres verden rundt 20. april. Markeringen startet opprinnelig i Nord-Amerika, og flere har arrangementer med røyking og politiske markeringer der de ønsker en legalisering av cannabis, som er en fellesbetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje.

På onsdag aksjonerte derfor politiet mot brukere av cannabis i Kristiansand. De elleve personene ble pågrepet i fire ulike røykelag. Ett satt i Otterdalsparken, og ett satt utenfor festningen.

— Vi saumfarte alle aktuelle områder. Formålet er ikke å gi flest mulig forelegg, men å ta de som prøver dette for første gang. Dersom de blir tatt og får en skrekkopplevelse, kan det hindre dem i å gå videre på det sporet, sier hun.

— Flyter over av narkotika

To av de pågrepne var førstegangsbrukere under 20 år. Én var en kjenning av politiet som er 17 år, mens resten er tidlig i 20-årene. Blant de pågrepne var det både kvinner og menn.

— Det er bra at det er litt eldre folk vi tar, og ikke flere enn én under 18 år. Selvsagt har nok en del sittet hjemme og røykt, men at vi får tatt så mange ute i parkene er bra, sier hun.

Bøtene for bruk av cannabis ligger på 3-7000 kroner, mens personer under 18 år kan slippe unna med en såkalt ungdomskontrakt, som innebærer oppfølging med jevnlige urinprøver i ett år.

- Er cannabis-stoffer lett tilgjengelig for unge i Kristiansand?

- Ja, det er det. Det flyter over av narkotika. Det kan være enklere å få tak i det enn å få kjøpt øl for ungdommer under 18 år. Alle kjenner noen som vet hvem som selger, og da er det bare å få et nummer og sende en sms, sier Pedersen, som ber foreldre passe på å følge med på barna sine.

Ikke overrasket

Håvard Berge jobber i kriminalitetsforebyggende team i Kristiansand, et samarbeid mellom kommunen og politiet. Han er ikke overrasket over antallet ungdommer som ble tatt for cannabis-bruken.

- Vi har snakket med en del ungdommer, og de forteller at på «Weed day» røykes det mye. Politiet kunne nok i alle fall tatt det dobbelte, men de måtte prioritere andre oppdrag etter hvert, sier han til Fædrelandsvennen.

Selv var han i en tiendeklasse og underviste elever om farene ved bruk av narkotika på onsdag.

— Teamet vårt besøker 1000 tiendeklassinger hvert år. Vi er også innom noen videregående skoler, og hadde nettopp et møte med russen i Vågsbygd, forteller Berge.

Færre unge bruker cannabis

Tross et tosifret antall pågrepne ungdommer på onsdag, har bruken av de tre stoffene hasj, marihuana og cannabisolje gått ned blant de yngste ungdommene de siste femten årene.

— I år 2000 hadde 12 prosent av tiendeklassinger prøvd cannabis, eller røykte det jevnlig. I 2014 var tallet fem prosent, opplyser Berge, som legger til at de for tiden jobber med en ny undersøkelse.

Derimot er tallet firedoblet når det er elever på videregående skole som er spurt. Blant 17-åringene er det over 20 prosent som har prøvd eller røyker cannabis jevnlig.

— Det vi ser er at mange prøver det i russetida, i sommeren etter de er ferdige på ungdomsskolen eller i løpet av første år på videregående skole, forteller han.

Sterkere stoff

Han forteller at cannabisen som omsettes blant unge på Sørlandet er mye sterkere enn den var for 15 år siden.

- Det kan nesten ikke sammenliknes med stoffet som ble røykt rundt år 2000. Stoffene som brukes i cannabisen er mye sterkere nå. Da var hasjen dominerende, men nå er den og marihuana ganske likestilt i utbredelse, sier Berge.

I fjor sommer ble en 15 år gammel gutt tatt for å ha dyrket fram tre cannabis-planter på gutterommet. Han hadde bestilt frø på nett, og lest seg opp på framgangsmåten. I april i fjor ble elleve ungdommer i alderen 14-17 år pågrepet for cannabis-bruk.