Menneskerettsorganisasjonen dokumenterer i en ny rapport hvordan de kurdiske peshmergastyrkene, som nå trenes av soldater fra Norge og andre vestlige land, har brukt bulldosere og sprengstoff, og har satt fyr på tusenvis av sunniarabiske hjem.

— Kurdiske regjeringsstyrker synes å ha gått i spissen for en systematisk kampanje for å knuse arabiske lokalsamfunn ved å ødelegge hele landsbyer i områder de har gjenerobret fra IS i Nord-Irak, sier Donatella Rovera i Amnesty International.

— Å fordrive sivile og med overlegg ødelegge hjemmene og eiendommene deres uten at dette kan rettferdiggjøres militært, kan være krigsforbrytelser, slår hun fast.

De kurdiske peshmergastyrkene har med vestlig militærstøtte drevet IS på retrett flere steder i Nord-Irak det siste året og har innlemmet flere etnisk blandede områder det kurdiske selvstyreområdet.

Etterforskere fra Amnesty har besøkt 13 landsbyer og intervjuet over 100 vitner, og de har også analysert satellittbilder som viser omfattende ødeleggelser av sunniarabiske landsbyer i de tre provinsene Nineveh, Kirkuk og Diyala. (©NTB)