Top ledet en opprørsgruppe som brøt ut av den islamistiske organisasjonen Jemaah Islamiah, og han er anklaget for en rekke angrep i Indonesia. Blant annet mistenkes han for å ha planlagt selvmordsangrepene mot to luksushoteller i Jakarta i forrige måned der ni personer ble drept. Han skal også ha spilt en viktig rolle da 202 mennesker, for det meste utlendinger, ble drept i bombeangrepet på Bali i 2002. Det antas at Tok ble drept i en politiaksjon på øya Java lørdag. Men et halvt døgn senere var dette ennå ikke endelig bekreftet av indonesiske myndigheter.

To personer ble båret døde ut av en bygning i landsbyen Temanggung, etter razziaen mot det politiet mener fungerte som Tops hovedkvarter. TV-kanalen Metro meldte at den ene av de drepte var den ettersøkte opprørslederen.

Politiaksjonen begynte lørdag like etter midnatt da politiet omringet huset der man antok at Top oppholdt seg. Det ble raskt meldt at Top var død, men beleiringen av huset fortsatte i 16-17 timer. Politiet skjøt salve på salve med maskingevær mot huset og benyttet seg også av sprengstoff i beleiringen. Ifølge politikilder oppholdt fire-fem personer seg inne i bygningen. (©NTB)