OSLO: Denne uka kom kringkastingsavgiften i postkassen. Ikke alle setter like stor pris på å måtte betale giroen fra NRK på 1340,28 kroner. I går valgte en privatperson i Akershus å legge ut et bilde på Facebook, et bildet som forestiller at han setter fyr på lisensblanketten fra NRK, skriver Aftenposten.no.

Teksten under bilder levner ingen tvil om avsenderens oppfatning av lisensen.

Bildet sprer seg nå hurtig på nettsamfunnet. Inntil kveld har over 4500 personer delt Riveras bilde.

Dette overrasker ikke Freddy Lysfjord, leder av NRKs lisenskontor i Mo i Rana.

— Nei, det skjer av og til at noen forsøker å sette igang kampanjer mot lisensen, uten at dette har hatt noen effekt, sier han.

NRK får stadig mer lisenspenger inn i kassa. Statskanalen innkasserte hele 4,92 milliarder i kringkastingsavgift i fjor. Men ikke alle betaler sin lisens med glede. Lisensavdelingen er derfor godt

vant med at det raser inn reaksjoner, ikke minst når lisensbrevet daler ned i postkassen to ganger i året.

— I forbindelse med forfall på kringkastingsavgiften motttar vi mellom 30 000 og 35 000 telefoner, det er egentlig ikke så mye når du tenker på at vi sender ut over 1,9 millioner fakturaer.

Og en del av disse kommer fra personer som har et negativt syn på NRKs finansieringsform, sier Lysfjord.

Betal i tide

Han råder samtidig alle til å betale lisensen innen fristen, selv om de måtte være aldri så uenig i denne avgiften.

— Folk bør tenke seg om hva de gjør hvis de velger ikke å forholde seg til en offentlig pålagt avgift. Hvis de ikke betaler innen fristen, påløper det purregebyr på 15 prosent, sier Lysfjord.

Samtidig jobber NRKs lisenskontrollører på høygir for å få ned antall tyvseere. I løpet av hele fjoråret ble det gjennomført rundt 50 000 husstandskontroller her til lands, noe som resulterte i rundt 28 000 nye lisensbetalere.

Ved årsskiftet i fjor var det registrert 1 870 000 lisenser for private husholdninger her til lands.

Mannen bak det omtalte bildet på Facebook har ikke svart på Aftenpostens henvendelser nå ikveld.