— En gammel greenpeacer dør aldri, vet du, sier Venke Larsen.

Hun har akkurat lagt en 100-lapp i bøssa til klima- og miljøminister Tine Sundtoft, i Lillesand kjent som bare Tine. At det er ministeren selv som møter opp for å samle inn penger til Regnskogfondet, er ikke så relevant for Larsen. Det viktigste er at hun får gitt.

— Jeg har ventet på at dere skulle komme, ler hun.

Etter flere år som medlem i miljøorganisasjonen Greenpeace mener hun at årets tv-aksjon er svært viktig - en oppfatning hun deler med Sundtoft.

Tine Sundtoft og sønnen Jon Sundtoft har sammen banket på dører i hjembyen Lillesand for å samle inn penger til årets tv-aksjon. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Regnskogfondet er tildelt årets aksjon, og pengene skal brukes til å bevare regnskogsområder som til sammen er større enn Norge og Danmark til sammen. Siden andre verdenskrig er verdens regnskogområder halvert, og utvinning av palmeolje, storfedrift og soyaproduksjon er blant de største årsakene til avskogning.

— Vi ser allerede at arbeidet Norge har lagt ned i Brasil gjennom Amazonasfondet, har hatt en effekt. Både fattigdommen og avskogningen er redusert, samtidig som landet opplever økonomisk vekst, sier Sundtoft.

Engasjement

Mellom Lillesands hvite trehus banker hun sammen med sønnen Jon Sundtoft (14) på dørene. Til nå er Larsen en av få som har lukket opp døren. Klimaministeren mistenker at et flertall lillesandere kan ha dratt ut på tur i finværet, og klistrer infolapper på dørene som forblir uåpnet. I en frodig bakhage møter hun derimot engasjement.

— Vil du gi penger til tv-aksjonen? spør Sundtoft, og rekker fram bøssa.

For Tore Garvin er det en selvfølge å delta i verdens største dugnad for å bevare regnskogen.

Tore Garvin er ikke i tvil om at Regnskogfondets arbeid er viktig for kloden. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Denne aksjonen er viktig både for menneskene det gjelder, og klimaet. Menneskene som bor i regnskogen er ofte prisgitt selskaper som ser ut til å være litt kyniske, samtidig som vi vet betydningen av oksygenproduksjonen i regnskogen, sier han.

- Denne aksjonen er viktig både for menneskene det gjelder, og klimaet, sier Tore Garvin til bøssebærer Tine Sundtoft. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Garvins ord er som musikk i klimaministerens ører. Hun har vært skeptisk til om folk vil omfavne årets tv-aksjon på samme måte som tidligere år der pengene har gått til folk i tydelig nød. I regnskogen er arbeidet mer fremtidsrettet.— Denne aksjonen er jo annerledes, og jeg har lurt på om folk vil falle ut eller ikke. Men når vi får slike svar ser jeg at folk reflekterer over aksjonen og skjønner sammenhengene mellom regnskogen og den globale oppvarmingen, sier Sundtoft.

Alle gir

Sammen med sønnen går hun videre for å banke på dører. Hun kaller det å «gå fra hjem til hjem for å redde vårt felles hjem», men må klistre stadig flere lapper på dørene. Hun vet at over halvparten av aksjonsinntektene kommer nettopp gjennom bøssene, men finværet jobber imot Sundtoft denne ettermiddagen.

— Det er jo deilig med fint vær, men hadde det vært dårlig vær ville nok flere vært hjemme, sier hun.

Hun velger likevel å se situasjonen fra den lyse siden.

— Det positive er jo at av de som har åpnet døren, så har alle gitt, sier klima- og miljøministeren fornøyd.

Søstrene Silje og Frida Gunnufsen Larsen hadde lært om årets tv-aksjon på skolen, og ville gjerne gi penger. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Bystyresalen i Lillesand var full da bøssebærerne hentet ut sine bøsser søndag ettermiddag. Tine Sundtoft stilte opp med grønn aksjons-t-skjorte. Foto: Eirin Margrethe Fidje