Hittil har FN vært en maktesløs tilskuer til massemyrderiene i Syria. Verdensorganisasjonen har vært lammet av uenighet mellom vetomaktene USA og Russland. USA har krevd at en politisk løsning må baseres på at president Bashar Al Assad går av, mens Russland har ment at presidenten er en del av løsningen.

Nå kan omsider dette bildet være i endring. Grunnen er de siste ukers terrorhandlinger mot det russiske passasjerflyet og Paris. Tidligere motstandere samles nå rundt en felles fiende. IS har gjennom terroraksjonene spilt svært høyt. Nå kan de komme til å betale en svært høy pris.

Ifølge den britiske avisen The Independent skal det nå langt på vei være oppnådd enighet om et fransk resolusjonsforslag der verdensorganisasjonen erklærer krig mot IS. I forslaget bes alle FN-medlemmer som har kapasitet til det om «å ta i bruk alle lovlige virkemidler mot områdene som IS kontrollerer i Syria og Irak, å øke og koordinere innsatsen for å forhindre og undertrykke terrorhandlinger utført særlig av IS, og å utslette de trygge havnene gruppen har etablert i Irak og Syria».

Dette er en svært sterk ordbruk. Og hvis den blir vedtatt, vil den stille alle FNs medlemsland på prøve. Også Norge. I vårt land har det hittil vært stor oppslutning om å bidra når FN ber om det, også når det involverer militær makt. Vi sto i fremste rekke under bombingen av Libya, da Muamar Ghadaffi truet med å massakrere sine motstandere. Men vil vi — hvis vi blir bedt om det - stille med for eksempel jagerfly for å «utslette de trygge havnene gruppen har etablert i Irak og Syria»?

Hittil har norske militære rådgivere bidratt med å trene opp irakiske militære styrker. Et sterkere militært engasjement kan gjøre Norge til et terrormål. Samtidig har alle land en plikt til å stille opp hvis verdensorganisasjonen ber om det. Norge hører hjemme i en internasjonal koalisjon mot barbarene i IS. Men lærdommen fra blant annet Libya må være at et nytt FN-mandat for militær makt må være langt bredere. IS kan ikke bekjempes med militære midler alene. Det bør FN være den best egnede organisasjonen til å gjøre noe med.