Det er i tråd med valgdagsmålingene som søndag ga presidenten — ofte omtalt som Europas siste diktator - over 80 prosents oppslutning. Dermed er alt klart for at Lukasjenko kan ta fatt på sin femte periode som landets øverste leder. Tatjana Korotkevitsj var den av utfordrerne som kom nærmest; hun fikk 4,42 prosent av stemmene. Valgdeltakelsen skal ha vært 86,75 prosent.

Mens det var omfattende protester i forbindelse med valget for fem år siden, har valget i helgen gått rolig for seg. Det kan åpne for at vestlige sanksjoner blir opphevet. Sanksjonene har kommet som følge av presidentens autoritære lederstil og undertrykking av politisk opposisjon og menneskerettighetene.

Mange oppfatter presidenten i dag som en garantist for økonomisk stabilitet og uavhengighet på et tidspunkt da økonomiske kriser herjer ellers i verden og nabolandet Ukraina ligger i dyp konflikt med Russland. Lukasjenko tok avstand fra Russlands annektering av Krim og inntok en meklerrolle mellom Russland og Ukraina. Det, sammen med løslatelsen av seks fengslede opposisjonsleder, har ført til at kritikken mot ham har blitt dempet. (©NTB)