Hun mener de bør sendes på asyl for å lære empati og respekt for andre.

Her er kopi av innlegget som Line Vennesland Fraser la ut på Facebook mandag kveld. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette er så grovt. Det er en grov generalisering og stigmatisering av en enkelt gruppe. Sånn kan ikke et kommunestyremedlem i Vennesla si, mener jeg. Hun bør trekke det tilbake, sier varaordfører Berit Kittelsen (Ap).

- Avskyelig

Ordfører Bransdal (KrF) sier dette:

— Vennesland har kommet med en avskyelig uttalelse. Vi vet hva generalisering kan føre til. Vi har nettopp markert 70-årsdagen for seieren i 2. verdenskrig. Det begynner alltid med generalisering og stigmatisering, sier ordføreren.

— Voldtekt er også avskyelig. Men det handler ikke om muslimske menn, eller kristne menn eller menn fra Hægeland for den saks skyld. Det handler om noen menn i alle miljøer. Det må bekjempes på helt andre måter enn å skylde på enkeltgrupper, sier ordføreren.

Kittelsen legger til at Frp nylig var svært opptatt av kampen om mobbing i forbindelse med gjennomgang av kommunens årsrapport.

— Det er flott, men da legger man ikke ut slike innlegg om muslimer på sosiale medier, sier varaordføreren.

Vennesland på Facebook:

Dette skrev Vennesland på Facebook mandag kveld:

«Stakkars de islamske mennene - de har absolutt ingen kontroll over egne handlinger - og anser alt unntatt heldekkende telt som en oppfordring til å ødelegge andre menneskers liv gjennom vold. Mulig vi burde sende dem på asyl en stund for å lære impulskontroll, empati og respekt for andre?«

Først sier hun dette til Fædrelandsvennen:

  • Vennesland har kommet med en avskyelig uttalelse. Vi vet hva generalisering kan føre til. Vi har nettopp markert 70-årsdagen for seieren i 2. verdenskrig.

Line Vennesland Fraser ba om å lese hva hun hadde skrevet før hun kommenterte. Etterpå sa hun at hun sto for alt, før hun modererte og sa at hun burde skrevet "noen muslimer". Beklage vil hun ikke. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg tenker akkurat det jeg skrev. Men jeg generaliserer ikke. Jeg skriver bare stakkars menn som har så dårlig kontroll over seg selv. Det er faktisk ganske mange muslimske menn som har et dårlig kvinnesyn og som burde vært kurset.- Hvor mange da?

— Det har jeg ikke tall på.

— Skjer ikke voldtekter i alle miljøer?

— Jo, men nå skrev jeg i denne settingen, svarer Vennesland.

Hun tenker da på en lengre artikkel Human Rights Services har skrevet basert på en uttalelse fra Islamnet. Islamnet har hevdet at hvis to tvillingsøstre gikk ned en gate, den ene i heldekkende muslimsk drakt, den andre i miniskjørt, ville voldtektsrisikoen vært størst for den lettkledde kvinnen. Det var denne artikkelen hun kommenterte på Facebook.

— Fremmer du dialog eller konflikt?

— Jeg tenker ikke på å fremme noe. Dette var en kommentar om samfunnet rundt oss, og den er jo ironisk ment.

- Burde skrevet noen

— Så du mener det ikke likevel?

— Jo, men jeg ser at jeg burde skrevet noen islamske menn. Jeg står for det jeg har skrevet, men jeg har også muslimske venner. Alle vet at jeg i årevis har kjempet mot rasisme og vold i alle former som politiker og som valgobservatør for Europarådet.

Line Vennesland Fraser er kommunestyremedlem i Vennesla. Hun har sittet flere perioder i fylkestinget, men er nå varamedlem der. Hun har også vært varamann til Stortinget for Frp.

Mette Gundersen er nasjonal nestleder i KS (kommunenes hovedorganisasjon). Hun mener ikke at Venneslands uttalelser får konsekvenser for Venneslands jobb som valgobservatør.

Yasir Fawzi, Imam, Ahmadiyya Muslim Jama'at, synes Line Vennesland virker mer opptatt av å sverte muslimer enn å løse problemene med voldtekt og seksuell trakassering. Foto: Tore André Baardsen

— Nei, men hun blottlegger at hun ikke har kunnskap om islam og muslimske menn. Hun nører opp under fremmedfrykt og bedriver grov stigmatisering. Vi gjør kvinner urett hvis vi sier at vold og trakassering handler om en spesiell tro eller folkegruppe, sier Mette Gundersen.

- Trist og skummelt, sier imam

— Det er både trist og skummelt at en såpass stor politiker som Line Vennesland Fraser sier at voldtektsmennenes tro eller livssyn er årsak til deres kriminelle handling. Det er ikke så lenge siden jødene ble offer for det samme.

Slik kommenterer imam for Ahmadiyya -muslimene i Kristiansand, Yasir Fawzi, Line Venneslands utspill.

Han sier ingen tro eller livssyn oppfordrer til voldtekt, og han mener Vennesland Frasers uttalelser vitner om svært liten kunnskap om islam.

— Hun framstiller alle «islamske menn» som voldtektsmenn, som ikke klarer å kontrollere sine følelser, og som synes det er greit å voldta alle kvinner som ikke gjemmer seg bak en heldekkende burka. Dette skriver hun i en tid når voldtekt blant russen er en aktuell sak i media, sier han.

Yasir Fawzi mener islam kanskje er den religionen som har lagt størst vekk på kyskhet, også blant menn.

Prosten beklager, Frp venter

— Dette er mer enn uheldig. Det er beklagelig, sier prost Gunnar Ellingsen i Otredal Prosti.

Line Vennesland er til daglig kontorleder i Vennesla kirkelige fellesråd.

— Ansatte i kirken assosieres med kirken. Vi skal ikke skape fiendebilder, men dialog. Kirken er ikke en fiende av andre religioner, vi skal fremme respekt, sier Ellingsen og fortsetter:

— Hadde Vennesland vært prest, ville jeg kalt henne inn til samtale. Hun er ikke det, og kirkens ansatte må få lov å si hva de mener om alt, men det kan være klokt å tenke over hva man sier, sier prost Ellingsen som har samtalt med kirkevergen om saken

Ellingsen reagerer på hele innleggets stigmatiserende karakter, men spesielt på ordet asyl.

— Hun fremstiller det faktisk som at muslimske menn bør på psykiatrisk institusjon. Det er veldig beklagelig, sier Ellingsen.

I Frp er tonen enn annen. Fylkesleder Arild Birkenes sier dette:

— Ingen kommentar. Jeg vil først ha en samtale med Vennesland Fraser.

Og partikollega Alexander Etsy Jensen i Vennesla:

— Line er et voksent menneske og må ta ansvar for seg selv. Jeg ville ikke uttrykt meg som henne.

- Uklok stigmatisering

Leder for Stiftelsen Arkivet, Audun Myhre, sier vi trenger klok tale når vi skal løse utfordringer i et flerkulturelt samfunn.

— Innlegg på Facebook er offentlige og bør derfor være styrt av god impulskontroll.I arbeidet med å forebygge voldtekter bidrar generelle karakteristikker av en stor gruppe menn lite konstruktivt, sier Myhre.

— 9,4 prosent av kvinner i Norge har opplevd å bli voldtatt. Det viser at voldtekt er et utbredt og alvorlig fenomen som begås av langt flere enn enkelte av våre nye landsmenn, sier Myhre.

Han mener vi som samfunn ikke må underslå utfordringene knyttet til et flerkulturelt samfunn, men at de ikke løses ved å stigmatisere hele grupper.

— Utfordringene løser vi gjennom klok tale og den respekt som åpner dialogen. I møte med innvandrermiljøer kan denne samtalen blant annet handle om å skape forståelse og respekt for våre kleskoder og kjønnsrollemønster, sier Myhre.

PS: Tirsdag ettermiddag endret Vennesland Fraser sin Facebook-uttalelse. Nå starter den slik: «Stakkars noen av de muslimske mennene...«