Et hav av lys og roser, og en lang kø med mennesker som ønsket å signere kondolanseprotokollen, møtte statsministeren da hun sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) ankom den franske ambassaden i Drammensveien i Oslo søndag ettermiddag.

– Vi er her i stor sorg over angrepene som har skjedd i Frankrike. Det var et angrep på gleden, på det å være ute og ha det hyggelig en fredagskveld. Et angrep på uskyldige ofre for å skape frykt og terror. Det var et angrep på oss alle, sier Solberg til NTB.

Vil gjøre mer

Minst 129 er drept og 350 såret etter at væpnede terrorister slo til mot seks forskjellige steder i Paris fredag kveld. Ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Solberg sier det nå er nødvendig å trappe opp kampen mot terrorisme og IS på alle nivåer.

– Vi må trappe opp innsatsen diplomatisk, vi må gjøre det ved å finne en løsning i Syra, ved å trappe opp arbeidet med fremmedkrigerne og ved å få stanset pengestrømmene til IS. Og så må de landene som mener de kan delta også inne i Syria, fortsette å gjøre det, sier Solberg.

Norge deltar foreløpig kun militært i Irak ved å bidra til opplæring av soldater. Solberg sier det ikke er aktuelt for øyeblikket å delta militært også i Syria.

– Vi trenger en klarere resolusjon knyttet til dette for å kunne gjøre det, sier hun til NTB.

Uro

Etter terrorangrepene har både polske og slovakiske myndigheter uttrykt at europeiske land bør være bekymret for å ta imot muslimske flyktninger. En av angriperne skal ha vært en mann som kom til EU i båt sammen med andre flyktninger.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier det er mange som føler uro i dagens situasjon.

– Det er viktig at vi klarer å få kontroll på den flyktningtilstrømmingen vi ser, og det er viktig, som regjeringen har vært opptatt av, at vi bruker ressurser på tilstrekkelig identitetsavklaringer, både av sikkerhetsmessige årsaker og for å få kartlagt hvem som har grunnlag for å få opphold, sier hun til NTB.

– Nå må vi først og fremst reise oss og beskytte de frihetsverdiene vi setter så høyt i vårt samfunn. Det er det beste svaret på disse usle angrepene, sier Jensen.

– Betyr mye

Hele helgen har det kommet en jevn strøm av mennesker til ambassaden som har lagt ned blomster og tegninger og tent lys.

Erna Solberg sier hun tror de mange sympatierklæringene viser at mange nordmenn har en spesiell kjærlighet til Frankrike.

Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-Marc Rives, sier støtten fra det norske folk og fra det politiske Norge betyr svært mye i en tung tid.