— Dere lover både skatepark og bedre skole. Men hvor skal dere hente pengene fra når kommunen har det så lite av det, ble det spurt fra elevflokken.

Frps Alf Erik Andersen og Aps Even Tronstad Sagebakken forteller elevene om hvordan det er å være politiker og hvorfor de må stemme. Foto: Jarle R. Martinsen

Igjen kan 16— og 17-åringene i Mandal stemme. Kommunen skal nok en gang være delaktig i et prøveprosjekt med å senke stemmeretten.Derfor stilte lokalpolitikerne fulltallig opp, de fleste med sine ordførerkandidater, under et omfattende valgopplegg på Blomdalen ungdomsskole onsdag.

I paneldebatten fikk politikerne skarpskodde spørsmål. For eksempel ville elevene vite hva politikerne vil gjøre for å forbedre fritidstilbudet for barn og unge.

Her lovet Frps Alf Erik Andersen skatepark, mens Even Tronstad Sagebakken (Ap) lovet å gjeninnføre midler til lag og foreninger. KrFs John Kittelstad ønsket å fortsette ordningen med reduserte priser for aktiviteter for ungdom.

Det var ikke lett for elevene å se forskjeller på partiene. Det eneste tilløpet til noe uenighet var mellom ytterfløyene SV og Frp.

Stem om så blankt

Dagen startet ved at politikerne spredte seg til ulike klasserom. Her var ikke hensikten å bedrive valgkamp, men å formidle hva politikerne steller med og at det er viktig å stemme, om så blankt.

— Stemmer dere blank, er dere uansett med på å vise at 16-åringene har stemt. Det vil fortelle stortinget at også 16-åringene ønsker å stemme, sa Aps Even Tronstad Sagebakken til elevene.

Budskapet var klart: Politikk er gøy! - Noen har regnet ut at timeprisen for det vi gjør er 28 kroner, så dette er ikke noe å bli rik på, sa Andersen med et smil.

De forsøkte å formidle til elevene at alt i samfunnet handler om politikk. - Dere sitter i et skolebygg som nylig er ombygget og renovert. Det er det bystyret som har vedtatt og bestemt, sa Sagebakken.

Og de forsøkte å formidle hvor få stemmer som skal til for å vippe partiene ut og inn av et bystyre, og hva demokrati er i praksis.

Stand

Etterpå var det valgstand i aulaen der partiene stilte seg opp og elevene fikk rundt og spurte. Ved Frps stand sto datter til stortingsrepresentant Åse Michaelsen, Celina Schmidt. Hun er på 2. plass til bystyret.

Celina Schmidt er på andre plass til bystyret for Frp. Ved standen forteller om hun om partiets politikk til Victor Moland og Petter Olsen Sloreby. Foto: Jarle R. Martinsen

— Flott å møte ungdommene direkte, sa hun.Og 16-åringene Victor Moland og Petter Olsen Sloreby nappet til seg en brosjyre.

— Jeg er i alle fall enig i det øverste som står her, nemlig valgfritt om man vil ha sidemål på skolen, sier Victor.

Inntrykket var at politikerne tok denne dagen svært alvorlig og var godt forberedte, vel viten om at denne velgermassen er en betydelig maktfaktor med sine 400 stemmer i Mandal. Fremover legger barne- og ungdomsutvalget i kommunen opp til flere arrangement rettet mot ungdommene.

— Særlig blir fokuset rettet mot videregående skole etter ferien, sier koordinator for utvalget, Anne Grønsund.

Skal du stemme?

<b>Nathally Sørensen</b>: Ja, jeg skal stemme og jeg har alt bestemt meg for hvilket parti. Den viktigste saken for meg er skolepolitikk. Og så brenner jeg for at det må bli slutt på pirattaxi, uten at jeg vet om politikerne kan gjøre noe med det.

Nathally Sørensen: Ja, jeg skal stemme og jeg har alt bestemt meg for hvilket parti. Den viktigste saken for meg er skolepolitikk. Og så brenner jeg for at det må bli slutt på pirattaxi, uten at jeg vet om politikerne kan gjøre noe med det.

<b>Jan Fredrik Bonden:</b> Jeg skal stemme, ja. Det er to ting som er viktig for hvilket parti jeg skal velge, miljø og kollektivtrafikk uten at jeg har konkrete saker jeg brenner for lokalt. Jeg vet ikke hva jeg skal stemme, partiene er nokså like i hva de mener.

Jan Fredrik Bonden: Jeg skal stemme, ja. Det er to ting som er viktig for hvilket parti jeg skal velge, miljø og kollektivtrafikk uten at jeg har konkrete saker jeg brenner for lokalt. Jeg vet ikke hva jeg skal stemme, partiene er nokså like i hva de mener.

<b>Anne Holbek:</b> Ja, jeg skal stemme. Jeg vil bruke muligheten til å påvirke. Jeg synes miljøpolitikk er viktig og å legge tingene til rette for psykisk utviklingshemmede. Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal stemme, det står mellom to parti.

Anne Holbek: Ja, jeg skal stemme. Jeg vil bruke muligheten til å påvirke. Jeg synes miljøpolitikk er viktig og å legge tingene til rette for psykisk utviklingshemmede. Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal stemme, det står mellom to parti.

<b>Eivind Kristen Osestad:</b> Ja, i utgangspunktet skal jeg nok stemme. Men det er vanskelig å finne både partier og saker å engasjere seg i. Derfor er denne dagen viktig for å bli mer informert om hva partiene mener og om jeg til slutt vil stemme.

Eivind Kristen Osestad: Ja, i utgangspunktet skal jeg nok stemme. Men det er vanskelig å finne både partier og saker å engasjere seg i. Derfor er denne dagen viktig for å bli mer informert om hva partiene mener og om jeg til slutt vil stemme.