En av ti i alderen 13 til 18 år drikker energidrikker tre til seks ganger i uken. I aldersgruppen 13 til 15 år drikker en av tre energidrikker, og 38 prosent av disse drikker det ukentlig eller oftere, melder Forbrukerrådet.

— Energidrikker er svært usunne produkter som inneholder store mengder sukker i tillegg til koffein og andre stimulerende stoffer. Koffein kan gi søvnproblemer og konsentrasjonsvansker og er ikke anbefalt for barn og unge som er i en sårbar vekstfase, sier Forbrukerrådets fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel, Gunstein Instefjord.

Kun 7 prosent i aldersgruppen 10 til 12 år bruker energidrikker, men 4 prosent av disse inntar drikkene daglig. Blant 16- til 18-åringene drikker også 4 prosent av ungdommene energidrikker en eller flere ganger om dagen.

Forbrukerrådet slår alarm og mener markedsføringen må reguleres for å få ned bruken av energidrikker. Hele 22 prosent av de yngste barna oppgir at de drikker energidrikker fordi de har sett reklame for produktet. Forbrukerrådet bekymrer seg også for at drikkene blir brukt i forbindelse med trening. (©NTB)