Hillary Clinton (66) er akkurat nå favoritt til å bli demokratisk presidentkandidat i 2016, men det har fått republikanere til å pusse støvet av Lewinsky-affæren.

Lewinsky-saken dreier seg om president Bill Clintons seksuelle forhold til praktikanten Monica Lewinsky i 1995–96. President Bill Clinton løy først om sitt forhold til den unge kvinnen, men innrømmet senere et upassende forhold.

Affæren tæret selvsagt på ekteskapet til presidentparet. Selv om dette er en sak som i høyeste grad gjelder hennes mann, dukker den opp i oppkjøringen til nominasjonskampen for valget i 2016. Ulike republikanere ser seg tjent med å holde den varm.

Nå stiller stadig flere spørsmål ved om skandalen hentes frem for å ramme Hillary Clinton. Det utgangspunktet tar nettstedet The Christian Science Monitor i en artikkel.

Brukt som slagvåpen

Det konservative magasinet National Review peker på at saken nå blant annet blir brukt for å møte demokratenes angrep om at republikanerne driver en krig mot kvinner.

— Demokrater bør huske Clintons forhold til Monica Lewinsky før de kritiserer republikanernes holdning til kvinner, sa senator Rand Paul i et intervju med NBC.

Paul er en av dem som synes å ha presidentambisjoner på republikansk side, og er ansett som en av dem som hardest bruker denne affæren.Tidligere republikansk presidentkandidat Mitt Romney har fått spørsmål om den. Romney understreket i et TV-intervju at Hillary Clinton har sin egen historie, men la til at Bill Clinton gjennom sin oppførsel har gjort hele nasjonen flau.

Sexisme

Meningsmålinger viser at Hillary Clinton er enormt populær blant demokrater, mens hennes kandidatur finner lite gjenklang hos republikanerne. Ikke minst blant demokratiske kvinner har utspillene fra republikanerne vakt betydelig harme.

Programleder Mika Brzezinski i MSNBC har også vært blant dem som i denne saken har karakterisert republikanernes oppførsel som sexistisk og dobbeltmoralsk.

— Dette vil slå tilbake på deg, var hennes klare beskjed til senator Paul.

Nominasjon og valg

Det store spørsmålet er hvordan det å trekke frem Lewinsky-saken vil slå ut i et valg. I den republikanske nominasjonsprosessen kan det slå positivt ut for kandidater, fordi Clinton og hans affære er en sak som tenner republikanere.

Men i selve valgkampen er dette en sak som like gjerne kan skremme vekk velgere som en republikansk kandidat er avhengig av, minner The Christian Science Monitor om. Det viser til president George W. Bush' valgkampstrateg Karl Rove. På Fox News minnet han om at Bush i valgkampen snakket mye om hva han ville gjøre for å gjenopprette verdigheten og æren i Det hvite hus. Dette ble dermed et mer positivt budskap.

Men som det også understreks av nettstedet: Man må vinne en nominasjon før en vinner et valg. Og i nominasjonsstriden hos republikanerne kan Lewinsky-skandalen virke mobiliserende.

alf.ole.ask@aftenposten.no