Ifølge Mentzoni er det ikke uvanlig at vi får kraftige høytrykk som blir liggende over Skandinavia, med lavtrykk sør og øst av høyttrykket.

— Luften er kald, slik at selv om det er sørøstlig vindretning, blir det snø og vintervær, sier han.

Snø

Nå blir det nok litt varmere tirsdag, men fortsatt ser det ut til å bli temperaturer rundt null grader og snø.

Tett snøvær i Kvadraturen mandag. Foto: Kjartan Bjelland

— Vinden kommer til å bli primært av østlig retning, men varierende mellom nordøst og sørøst. Og det blir litt sterk vind, opptil kuling utsatte steder, sier han.

— Vi er litt usikre på hvor mye snø som kommer mandag og tirsdag, men det blir noen centimeter det første døgnet. En mm kan med dette været fort bli et par centimeter med snø, forklarer Mentzoni.

Usikre

Meteorologisk institutt forteller at Nelaug fikk 18 millimeter nedbør siste døgnet, mens Konsmo fikk 10 millimeter nedbør. Og dette blir fort mange centimeter med snø.

— Nordmenn er opptatt av vær, spesielt siden vi gikk fra mildvær og til kuldeperiode. Slike værforhold er normale. Dette må vi bare leve med, sier Mentzoni.

— Hva angår været fra onsdag av, må vi se mer på dataene før vi sier noe sikkert, legger han til.

Melder snø og sludd ut i neste uke

Statsmeteorolog Mariann Foss melder høyst varierende vær i dagene fremover. I helgen kan det bli regn ytterst på kysten. Ellers blir det snø og vinter.

Foss sier det er ganske sikkert at det blir nedbør denne uken på Agder. Hennes kollega, Arild Mentzoni, har tidligere meldt en del snø mandag og tirsdag. Foss tror det også kan bli mest nedbør de kommende to døgn.

Rundt null

— Vi tror det kan bli rett over null tirsdag og i helgen. Ellers blir det kulde og vintervær. Mest sannsynlig kommer nedbøren i helgen som snø i indre strøk og høyereliggende strøk, sier Foss.

— Hva angår kystområdene, blir det enten sludd eller regn helt ute ved vannkanten, legger hun til.

Slik ser det ut på E 39 Suvatne mandag ettermiddag. Foto: Nettkamera/Statens vegvesen

Vinden blir av østlig til nordøstlig retning gjennom hele uka, noe som normalt sett betyr at det kommer kulde og snø.

Lavtrykk

Høytrykket i øst vil dra seg mer østover mot helga slik at de lavtrykkene som er i vest kommer nærmere.

— Vi ser at det over helga kan bli et omslag i været, men sol og fint vær blir det ikke. Usikkerheten er i om det blir mer eller mindre nedbør, og om det blir regn eller snø, forteller Foss.

— Ut ifra de sannsynlighetsberegningene vi har, viser kjøringene for værprognosen i neste uke at vi havner på minussiden med tilhørende snø. Det ligger rundt null og på kuldegrader for neste uke, legger hun til.