PST pågrep tirsdag tre menn i 20-årene for deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Kun to av mennene skal ha kjempet i Syria. De tre er alle norske statsborgere; en av dem er født i Somalia, mens de to andre er født i det tidligere Jugoslavia og er brødre. To av de pågrepne er brødre av en nordmann som tidligere er drept i Syria.

— To av de tre er siktet for å ha deltatt som fremmedkrigere i Syria på et tidligere tidspunkt. Alle er siktet for å planlegge å slutte seg til ISIL i nær fremtid. Og to av dem er siktet for annen materiell støtte til ISIL, sier avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST til NTB.

ISIL, «Den islamske staten i Irak og i Levanten», er en utbrytergruppe fra al-Qaida og ble oppført på FNs terrorliste i fjor. PST anser også gruppen som en terrororganisasjon i henhold til norsk strafferett.

PST vet ikke sikkert at to av dem har kjempet for ISIL i Syria tidligere. Men Glent sier det « i hvert fall er skjellig grunn til mistanke». De tre er imidlertid ikke siktet for å ha planlagt terrorhandlinger mot norske interesser.

De er siktet etter straffelovens paragraf 147d. Den ganske ferske paragrafen omhandler deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Paragrafen har en øvre strafferamme på seks år. (©NTB)