I går overrasket sentralbanksjef Øystein Olsen nesten alle sjeføkonomene ved å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent. Men kuttet kommer.

— I løpet av 2. kvartal er det 100 prosent sannsynlighet for kutt langs banen, sier direktør Birger Vikøren i Norges Bank.

"Banen" er kurven for planlagt styringsrente ut 2018. Selv om Olsen kan ha skuffet sjeføkonomer og lånekunder torsdag hadde han annet godt nytt for dem: Han avlyser alle renteøkninger de neste to-tre årene, og lover å holde styringsrenten nede rundt rekordlave 1 prosent ut 2017. Forutsetningen er at økonomien utvikler seg slik han spår nå.

Bakgrunnen for å vente litt med rentekuttet er at lavere oljepris hittil har gitt små utslag i ledigheten. Samtidig er utsiktene fremover "litt svakere" enn Olsen trodde desember.

Rekordlav rente til 2018

Finanstilsynet leier kontorer i Norges Banks altfor store bygg i Oslo. I løpet av tre dager har de to samlokaliserte virksomhetene lagt frem tiltak som drar i helt ulike retninger i et opphetet boligmarked:

  • Tirsdag forslo Finanstilsynet tiltak som kan brukes for å dempe lånelysten og dermed bremse boligprisene.

  • I går varslet altså Olsen kutt i styringsrenten til historisk lave 1 prosent før sommeren.

  • Der vil han holde styringsrenten ut 2017. Det er altså ingen grunn for lånekundene til å frykte for økte renter de neste årene – heller tvert imot. Olsen planlegger å øke styringsrenten til 1,5 prosent først ved utgangen av 2018. ## Jensen på toppen

På toppen av det hele sitter finansminister Siv Jensen (Frp). Hun har bedt Finanstilsynet om de nedkjølende forslagene hun fikk tirsdag.

Samtidig har hun gitt Norges Bank i oppdrag å passe på at ikke overdreven lånelyst og et heftig boligmarked setter banksystemet i fare.

Overfor NTB konstaterer finansministeren at sentralbanksjefen har fokus på å unngå at det bygger seg opp finansielle ubalanser.

Olsen har andre mål også

Olsen ser ikke noe paradoksalt i at Norges Bank fyrer opp boligmarkedet samtidig som Finanstilsynets legger frem forslag som kjøler det ned. Olsens oppdrag er mer enn å holde passe temperatur i boligmarkedet.

- Det er andre hensyn som vi avveier som trekker i motsatt retning. Det korte svaret er at rentene i Norge er lave fordi rentene er lave i utlandet, sier han til Aftenposten.

Olsen har to andre hensyn å ta med sitt ene virkemiddel. Han har fått i oppdrag å holde prisveksten rundt 2,5 prosent over tid og å holde stabil økonomisk vekst med lav ledighet.

Får ikke til alt

Han er helt åpen på at han fyrer opp boligprisene og at han ikke klarer å oppnå et tredje mål ved å bruke renten.

Er det noe som virker på låneopptak og virker på boligprisene også, så er det en vedvarende lav rente. Det er vi klar over. Når det vedvarer, så er det nok en viktig del av bakgrunnen for at Finanstilsynet og myndighetene eventuelt mener at det er behov for ekstraordinære tiltak.

- Så eventuelle tiltak fra Finanstilsynet blir innført på grunn av handlinger i Norges Bank?

— Det er ikke mine ord. Jeg sier at vi er klar over at vedvarende lav rente stimulerer etterspørselen etter lån og følgelig etterspørselen etter boliger, sier han.

Olsen kan med andre ord ikke gi Jensen både i pose og sekk.

Tiltagende vekst i reallønnen

Veksten i reallønnen blir bedre og bedre i takt med at oljeinvesteringene faller.

- Det er ingen krise i norsk økonomi!

Sentralbanksjef Øystein Olsen er som et ekko av finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg.

Han ramser opp en rekke forhold som tilsier at det skal gå ganske bra fremover. Om den tiltagende reallønnsveksten til 2018 sier han:

— Det er en del av det bildet vi tegner, som er langt fra en krise og som ikke er dystert. Veksten tar seg gradvis opp igjen og ledigheten blir på et begrenset nivå. Med de historiske sammenhengene vi anslår, tilsier de at lønnsveksten vil ta seg noe opp igjen.

- Er lav rente en belønning til partene for moderat lønnsoppgjør?

— Vi resonnerer ikke sånn. Men alt henger sammen med alt, sier Olsen til Aftenposten.

I nye prognoser til 2018 spår Norges Bank:

  • Oljeinvesteringene faller i alt nesten 30 prosent fra i fjor til 2017. * Veksten i reallønnen tiltar hvert år fra 0,75 prosent i år til 2 prosent i 2018. * Ledighetsraten stiger med rundt 0,5 prosentenheter fra i fjor. Det tilsvarer rundt 13.000 flere ledige. Ledigheten faller i slutten av prognosen.

  • Det blir flere jobber hvert år. I 2017 blir det en topp med drøyt 30.000 nye jobber.

Lavere lønnsvekst enn antatt er den desidert viktigste grunnen til at Norges Bank justerer ned sine renteplaner. I desember i fjor anslo banken 2014-lønnsvekten til 3,5 prosent. Nå er anslaget for 2014-veksten 3,1 prosent.

Det senker prisveksten, og dermed må styringsrenten settes ned for å holde prisveksten oppe rundt målet.