Barnas far, Abdullah Kurdi, reiste fredag tilbake til hjembyen for å gravlegge familien sin etter at de druknet på vei fra Tyrkia til Hellas tidligere i uken.

Den sønderknuste faren gråt idet de tre ble gravlagt ved siden av hverandre i byen som de flyktet fra for å komme seg unna kampene mellom IS og kurdisk milits.

far2.jpg

Idet Kurdi passerte grensen mellom Tyrkia og Syria tidligere fredag sa han at han håper av sønnenes død vil føre til at arabiske land hjelper syriske flyktninger.– Jeg vil at arabiske regjeringer, ikke europeiske land, ser hva som skjedde med mine barn, og at de på grunn av dem, hjelper mennesker, sa han.

Rystende bilde

Bilder av Aylan, der han ligger død skylt opp på en strand i Bodrum, har gått verden rundt og skapt stor oppmerksomhet om mange syriske flyktningers tragiske skjebne. Gummibåten de satt i kantret og mistet luft, og faren var den eneste i familien som overlevde.

Kurdi (40) forlot den tyrkiske byen Bodrum tidligere fredag. Med seg hadde han kistene med sine to døde barn og kone, og han ble fulgt av andre familiemedlemmer. Gravfølget ble eskortert av tyrkiske sikkerhetsstyrker fram til grensen til Syria.

– Starten på slutten

Deretter fortsatte de reisen mot Kobani, den kurdiskdominerte byen nord i Syria. Kolonnen med journalister og fotografer, samt en rekke aktivister som også fulgte gravfølget, ble imidlertid stanset ved grensen.

En liten død syrisk gutt er skylt i land på en strand i Tyrkia. Han er en av mange, men bildet går nå som en farsott på nettaviser og sosiale medier. Foto: AP / NTB scanpix

Før han reiste, sa Kurdi i et intervju med avisen Mirror at han håper familiens skjebne kan bli starten på slutten på flyktningkrisen.– Jeg håper bildene av min døde sønn forandrer alt. La dette bli siste gangen, sier han til avisen.

Symbol

Lille Aylan og hans bror og mor er bare tre av titusenvis av barn og voksne som har mistet livet i forsøket på å ta seg bort fra krig og konflikter til et tryggere liv i Europa.

Men de sterke bildene av den lille kroppen i rød t-skjorte og blå kortbukse blitt et symbol på de mange tragiske skjebnene i migrasjonsstrømmen til Europa. (©NTB)