Allerede lørdag kveld var eksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) på vei til Longyearbyen for å vurdere skredfaren etter det voldsomme raset som rammet nesten i sentrum av byen, skriver Svalbardposten.

Som følge av skredet, som rammet et titall boliger i Lia rett under fjellet Sukkertoppen noen hundre meter fra hovedgata i Longyearbyen, besluttet Sysselmannen allerede lørdag ettermiddag å evakuere flere andre områder.

Les også: Sørlending låner ut huset til husløse

Flere husrekker i samme området som skredet og hele Nybyen, som ligger under en bratt fjellside på Gruvefjellet et par kilometer lenger opp i dalen, er også evakuert, og veien langs østsiden av dalen fra skolen til Nybyen er stengt.

Hulter til bulter

Journalist Christopher Engås i Svalbardposten som var i skredområdet hele dagen, sier at det er fullstendig kaos. Husene står hulter til bulter, og biler ligger i bunter.

– Det er rett og slett mayhem. Disse boligene blir aldri mer beboelige, det kan jeg love deg, sier han om de halvt knuste fargerike og ikoniske spisshusene som har vært et symbol på det moderne Longyearbyen.

Lokalstyreleder Arild Olsen, sier at det katastrofale snøskredet kan komme til å redefinere Longyearbyen, og om noen overhodet vil ønske å bo rett under fjellet i framtiden.

– Min umiddelbare reaksjon når jeg ser på omfanget der oppe, er at vi må få hjelp til å vurdere hvor vi kan plassere bebyggelsen. Grunnen til dette er at det er bygg som har stått i 30 år, og meg bekjent har det ikke vært berørt tidligere, sier han til Svalbardposten.

Etterpåklokskap

Kvelden før skredet ble Longyearbyen rammet av en kraftig storm med vind i opp til orkans styrke, som førte med seg store mengder snø i fonner og driver i byen og oppover fjellsidene.

En lokal beboer som deltok i letearbeidet, André Jenssen, sier til Aftenposten at man i etterpåklokskapens lys burde ha forstått at skredfaren var blitt uvanlig stor etter store snømengder, sterk vind og så temperaturstigning.

Bruddkanten på snøskredet i Longyearbyen er godt synlig i lia i Sukkertoppen ovenfor bebyggelsen. Foto: NTB Scanpix

En annen beboer som har bodd i mange år i området, sier det aldri har vært noe større skred fra Sukkertoppen, bortsett fra enkelte mindre flakskred.

Ingen skredvarsling

Selv om det har vært flere dødsfall etter skred innover i dalene på Svalbard, er ikke snøskred et vanlig fenomen siden øygruppa defineres nærmest som ørkenområde med svært lite nedbør.

Det kan være grunnen til at boliger er bygd i områder som nå viser seg likevel å være skredutsatt.

Per i dag fins det ingen skredvarslingstjeneste for Svalbard, selv om det er planer om å komme i gang i februar, sier Rune Engeset, seksjonssjef i Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) til NTB.