Flyktningstrømmen til Norge har for alvor begynt å bre seg til Sørlandet. Denne uken fylles Åros Feriesenter og Budget Hotel i Kristiansand opp med 253 flyktninger som skal bo i det UDI kaller akuttinnkvartering.Om noen få dager kommer cirka 50 ungdommer til Birkelid i Songdalen.

Flyktningene fyller en del av plassene som er lagt til Sørlandet de siste ukene. I løpet av oktober er flere enn 1500 asylplasser blitt plassert i Aust— eller Vest-Agder på korte eller lange kontrakter. Alle plassene er ennå ikke helt fylt opp, men flyktningene har enten kommet til de aktuelle stedene eller er maksimalt et par uker unna.

I september var det rundt 1900 asylsøkere i landsdelen.

Trolig 1850 til

Snart kommer det enda flere. Asylkrisen gjør at det må opprettes nye mottak i høyt tempo.

Det er naturlig å tenke at cirka 3000 av dem havner i region sør

— Vi har en ny anbudskonkurranse i region sør for 700 plasser til enslige mindreårige. Den løper ut mandag 2. november. I tillegg arbeider vi med en ny konkurranse for mottak på til sammen 15.000 plasser nasjonalt. Det er naturlig å tenke at cirka 3000 av dem havner i region sør, sier direktør for UDI region sør Tormod Stavenes.

Englegård i Tvedestrand har vært aldershjem og pensjonat. Nå huser bygget unge flyktninger. Foto: Kjartan Bjelland

Aust— og Vest-Agder utgjør omtrent halvparten av regionen, noe som vil bety landsdelen får rundt 350 og 1500 av de ordinære plassene. Om alt fylles opp vil det altså bety ytterligere 1850 flyktninger i Aust- og Vest-Agder innen noen få måneder.

Flest i Arendal

I oktober har det kommet 360 akuttplasser i Arendal. Samme by har nylig fått plass til 200 asylsøkere i ordinært mottak på Blødekjær og 150 asylsøkere i desentralisert mottak i byen.

Fra før er det 40 enslige mindreårige på Hove i samme kommune.

Dette gjør Arendal til kommunen som huser flest asylsøkere i landsdelen med 750 flyktninger fordelt på mottak eller nødinnkvartering.

17 kommuner

Vår oversikt viser at det nå er asylmottak eller nødinnkvartering i 18 av 30 Agder-kommuner. Det finnes 17 etablerte asylmottak på Sørlandet med til sammen 1900 plasser. Mange av disse har kommet de siste fire månedene.

Tidligere i oktober fikk fem nye mottak kontrakt med UDI; Hero skal drive 150 plasser i Arendal, Egebo har 200 i samme by. MD Solutions har fått avtale om 150 plasser i Evje og Hornnes og 150 plasser i Flekkefjord. Samtidig kommer 150 nye til mottak drevet av Kristiansand kommune.

På Birkelid i Songdalen har Link AS fått tillatelse til å ta imot 60 enslige mindreårige på en seksmånederskontrakt.

Budget Hotel i Kristiansand er denne uken blitt fylt opp av asylsøkere som trenger akuttovernatting. Foto: Roald Ankersen

Samtidig er det opprettet midlertidig overnatting, såkalte akuttplasser i Søgne, Kristiansand, to steder i Arendal og i Åmli.