— Vi har foreløpig vært noe skjermet i forhold til andre regioner, særlig på Vestlandet, men nå ser vi at de usikre tidene også kommer her, sier regionsjef for Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon (NITO) i Vest-Agder, Maya Twedt Berli, til Fædrelandsvennen.

Maya Twedt Berli, NITO. Foto: Yngvar Johnsen

Forrige uke meldte MHWirth om nedbemanning av 250-350 ansatte i Norge, med hovedkontor og flest ansatte i Kristiansand. Samme uke sa seriegründer Tom Fedog under Sørlandets olje— og offshorekonferanse at boreutstyrsprodusentene antakelig må redusere kapasiteten med 30- 40 prosent fremover.

- Usikre tider

Selv om Berli ikke vet om andre, konkrete nedbemanningsprosesser, forteller hun om usikre tider for foreningens medlemmer.

— Vi kjenner jo markedet og ordretilgangen. Noen av våre ansattrepresentanter i styrene sitter nok også på info om slike prosesser, men ikke kan gå ut med dem, sier Berli.

Regionsjefen mener tidene vi er inne er utfordrende, med usikkerhet for mange av hennes medlemmer.

Støtteapparat klart

— Vi har støtteapparatet tilgjengelig, for både tillitsvalgte og medlemmer. I Rogaland, hvor det er flere oppsigelser, har NITO lokalt inngått samarbeid med NAV om et jobbsøkerkurs for ingeniører. Det er noe vi må vurdere for egen del også, skulle situasjonen utvikle seg til det verre, sier Berli.

Hun mener likevel det er viktig å ikke svartmale situasjonen.

— Det skjer fortsatt positive ting. Særlig innen offentlig sektor er det stort behov for ingeniører og en rekke spennende stillinger, forteller Berli, og legger til at ingeniører som mister jobben, må være villige til å ta nye oppgaver og flytte på seg for en periode.

- Visste nedturen kom

Ronny Bryne, NOV. Foto: Torstein Øen (arkivfoto)

— Stemningen blant de NOV-ansatte er vel som normalt. Vi er i en syklisk bransje, og det vet også de ansatte. Oppturen varte mye lenger enn man hadde trodd, og nedturen visste man skulle komme, sier NITO-tillitsvalgt i NOV, Ronny Bryne.Han viser til at NOV for tiden har store ordrereserver, men at rammebetingelsene for eksport av arbeidskraft bør fokuseres på.

— Både for oss og MHWirth utgjør eksport av arbeidskraft en vesentlig del av våre aktiviteter, sier Bryne, som mener at skal Norge kunne levere verdens beste oljeservicefolk rundt i verden, må man også ha konkurransedyktige betingelser.

Konkurransebetingelser

— Mister vi servicejobbene på eget utstyr til andre lands ingeniører, mister vi også kompetansen fra felt som gjør at vi kan komme hjem og lage enda bedre produkter. Derfor er det så viktig med konkurransedyktige betingelser, skal vi klare å holde dagens markedsandel på oljeservice, sier Bryne.

Usikkerhet om eventuell bruk av norsk teknologi i Arktis er et annet moment Bryne peker på.

— Arktis kommer uansett. Spørsmålet er om det blir bygd med norsk eller utenlandsk teknologi. Men vår kompetanse fra Nordsjøen, med et av verdens strengeste sikkerhetsnivå og værområder, gjør oss særlig skikket for oppdraget.

- Lite panikk å spore

Hos MacGregor er man oppmerksom på situasjonen, men forholder seg rolig, ifølge tillitsvalgt.

— Vi har helt siden oljeprisen falt vært veldig oppmerksomme på hva som skjer rundt oss, men stoler veldig på bedriften og har hatt en åpen dialog med ledelsen, sier Malini Sarah Espeland, medlem av avdelingsstyret til NITO Vest-Agder og tillitsvalgt hos MacGregor.

Hun forteller videre at man ser spesielt på hvordan det går med konkurrentene NOV, MHWirth og Cameron, da det er et godt tegn på hvordan det er i markedet.

— Vi sitter i sluttenden av produksjonsprosessen i forhold til NOV og MHWirth, så hvordan det går med dem, gir en pekepinn på hva vi kan forvente lenger fram, forklarer styremedlemmet.

- Har du blitt kontaktet av mange bekymrede kollegaer?

— Vi har diskutert situasjonen åpent, og jeg føler medlemmene har forholdt seg rolig og ikke har vært redde for å miste jobben, svarer Espeland.

- Og det har ikke vært snakk om nedbemanninger i MacGregor?

— Nei, det har det ikke, men man er forsiktig med ansettelser og har mindre innleie. Signalene fra HR har vært positive og stabile, sier Espeland.

49 ledige NITO-ingeniører i Agder

Kun 1,5 prosent av NITOs medlemmer i Agder var arbeidsledige ved årsskiftet.

— Antallet har vært relativt stabilt de siste årene, men prosessene som nå er i gang vil nok medføre flere, sier Maya Twedt Berli i NITO Vest-Agder.

1. januar 2015 var 49 av NITOs cirka 3400 medlemmer i Agder-fylkene arbeidsledige.

I en fersk undersøkelse som Ipsos har utført på vegne av NITO, viser tall for Agder at 40 prosent av ingeniørers oppdragsgivere mener det er 'ganske vanskelig' å få tak i kvalifiserte ingeniører til egen virksomhet. Sørlandet skiller seg lite fra resten av landet, men det er færre her som synes det er 'meget vanskelig' å få tak i kvalifiserte ingeniører enn nasjonalt. 27 prosent av de spurte på Sørlandet mener det er 'meget enkelt' eller 'ganske enkelt' å få tak i kvalifiserte ingeniører.