Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) tror nemlig ikke Norge vil ta dissens på dette punktet. Han spår at norske røykere kan kjøpe e-sigaretter på lik linje med annen tobakk fra rundt 2017. — Mange har lenge ment at forbudet er heller tvilsomt, men helsemyndighetene har stått på sitt. For røykerne er det gledelig at e-sigarettene endelig vil komme på det norske markedet. Forbudet har hindret dem overgangen til et skadereduserende produkt som mange synes er greiere å bruke enn nikotinplaster og tyggegummi, sier Lund til NTB.

Han mener tilgjengelighet av e-sigaretter i Norge vil medføre en helsegevinst. Forskeren viser til at forskning tidligere har bevist at e-sigarettene er nokså ufarlige sammenlignet med de ordinære sigarettene, og at de som regel er ønsket av personer som allerede røyker, ikke av ikke-røykere.

— Dette kan redde mange liv og ha større effekt enn annet som ligger i tobakksdirektivet. Den potensielle helsegevinsten som ligger i å få røykere over på e-sigaretter, er stor. 5.000 personer dør årlig av røyking, det er på tide at vi får et radikalt tiltak som virker, sier Lund, som har forsket på røykeatferd i 20 år. (©NTB)